dilluns, 14 d’agost del 2017

Torna Kasparov

D'aquí uns minuts torna a la competició un dels millors jugadors de la història dels escacs, l'ogre de Bakú, Garri Kasparov. L'escenari d'aquest esdeveniment és un dels tornejos del Grand Chess Tour, concretament el que té lloc a Saint Louis (Estats Units), el mateix que va viure i veure el seu retorn ara fa un any i escaig,  després molts anys retirat de la competició oficial.

El torneig el disputen alguns dels més destacats jugadors mundials, entre d'altres, l'actual sots-campió, Sergei Karjakin. Precisament tots dos s'enfrontaran en la primera ronda, que promet ser espectacular. Avui dilluns dia 14, demà dimarts i dimecres dia 16, tindran lloc les partides ràpides a 25 minuts per jugador. S'hi disputaran tres cada dia. Dijous dia 17 i divendres dia 18 tindran lloc les partides blitz a 5 minuts per jugador.

L'espectacle està garantit. No te'l pots perdre!! El pots seguir en directe clicant la fotografia de Kasparov o bé en el gadget que et porta a la pàgina oficial del campionat.


Garri Kasparov, a punt per tornar a la competició.

















dijous, 27 de juliol del 2017

Shogi, els escacs japonesos

Dissabte dia 22 de juliol, tingué lloc al Club Peón Negro de Barcelona, un taller de shogi, els escacs japonesos, a càrrec de membres de l'associació Shogi no Kokoro, al qual hi vaig asistir. Us en faré cinc cèntims de la jornada, doncs paga la pena conèixer aquest joc cosí-germà dels escascs i de gran tradició i antiguitat al Japó.

Disposició inicial de les peces sobre el tauler de shogi.



























Com podeu apreciar el tauler és una rectangle de 9 x 9 en el qual les caselles tenen més alçada que base i totes són monocolors. Les tres primeres files de cada oponent són determinants en el desenvolupament del joc, tal i com descobrirem en conèixer els moviments de les peces.

A l'iniciar-se el joc cada jugador disposa de 9 peons (col·locats a la tercera fila); un alfil (segona fila, a l'esquerra); una torre (segona fila, a la dreta); dos llancers (primera fila, als extrems); dos cavalls (al costat dels llancers); dos generals de plata (al costat dels cavalls); dos generals d'or (al costats dels de plata i fent costat al seu rei) i un rei (just en el centre).

Les peces tenen forma de punta d'escletxa. Tenen inserides el seu nom en grafia japonesa. Totes són monocolors, distingim les de cada bàndol per la direcció de l'escletxa. Cadascuna té una tamany diferent segons la seva rellevància, encara que al principi no s'hi aprecïi molt aquesta diferència.

L'objectiu és fer escac i mat a l'osho, és a dir, al rei. No és necessari avisar de l'escac. En cas de cometre's una jugada il·legal es perd la partida. No és gaire habitual l'empat i, en cas de produïr-se, sol disputar-se una nova partida de ràpides a fi de desempatar.

De manera força esquemàtica i ràpida expliquem tot seguit el moviment de les peces, no obstant, en cas de que tingueu dubtes o vulgueu conèixer més aquest interessantíssim joc, us en deixo més endavant l'enllaç al web de l' Associació Shogi no Kokoro, del qual n'he extret les imatges que il·lustren els moviments.

Moviment de les peces:

Peó: mou d'un en un cap endavant.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


Llancer: es mou cap endavant.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


Cavall: mou en forma d'L però tan sols dues caselles endavant.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


General de plata: es mou al seu voltant excepte als seus costats i al seu darrere.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


General d'or: es mou al seu voltant excepte en les diagonals del darrere.





















No promociona.


Alfil: es mou per les diagonals, tant endavant com endarrere i tantes caselles com es vulgui.





















En cas de promocionar segueix movent-se com l'alfil i, a més a més, com el rei.


Torre: es mou per les columnes i per les files, tant endavant com endarrere i tantes caselles com es vulgui.





















En cas de promocionar segueix movent-se com la torre i, a més a més, com el rei.


Rei: es mou al seu voltant.





















No promociona.

Captura de les peces:

Totes les peces capturen tal i com es mouen. Una vegada s'ha capturat una peça es retira del tauler i passa a pertànyer al bàndol que l'ha capturat. En arribar el torn de jugada, si s'escau, es pot emprar la peça capturada en el nostre favor i situar-la en qualsevol casella lliure del tauler (en el cas del peó cal tenir present que no podem disposar-ne de més d'un en una mateixa columna), només s'ha d'orientar apuntant l'escletxa cap al rival. En cas de col·locar-la en zona de promoció cal esperar un altre torn per tal de promocionar-la, si així ho decidís el jugador en qüestió.


Promoció:

La zona de promoció és, per a cada oponent, les tres darreres files. Un cop s'hi hagi arribat amb qualsevol de les peces, excepte el rei i el general d'or, úniques que no promocionen, el jugador que ho aconsegueix decideix si promociona o no la peça: si ho fa la gira (al seu darrera hi ha la grafia corresponent al general d'or, en el cas del peó, el llancer, el cavall i el general de plata i, les que pertoquen, en el cas de la torre i de l'alfil); si no ho fa es pot fer posteriorment, si així ho decideix el jugador en qüestió, en el cas de que la torni a moure en zona de promoció.


Cal aplaudir la iniciativa del Club Peón Negro de donar-nos a conèixer aquest joc tan interessant i poc conegut entre nosaltres.


Foto de grup al Club Peón Negro (gentilesa de Sergio Vela).





















Si voleu saber-ne més i practicar el joc us deixo l'enllaç de l' Associació Shogi no Kokoro. Hi trobareu altres enllaços d'interés i diferents aplicacions, això sí, en japonès o en anglès, per jugar amb l'ordinador o bé partides online; una mica d'història; les normes més àmpliament explicades i els dies i llocs on us hi podeu adreçar perquè us n'ensenyin i pugueu practicar el joc, ho fan de manera completament desinteressada i us ho ben asseguro que també molt afablement.

Enllaç al web de l'Associacio Shogi no Kokoro.
























dissabte, 22 de juliol del 2017

Campionat d'Espanya de partides ràpides, categoria sub-14.

Aquest matí es tanca a Salobreña el Campionat d'Espanya de partides ràpides (10 minuts per jugador) sub-14. El Carles Martín, la jove promesa de Pallejà, acabà la primera jornada d'ahir amb 3 punts sobre 4 possibles. Manté intactes les seves possibilitats de fer uns resultats magnífics. Cal destacar també, per part catalana, l'excel·lent inici del Guerau Masagué i del Víctor Álvarez, tots dos encapçalen la classificació amb 4 punts.

El Carles amb  la samarreta blanca del Pallejà al fons de la primera taula.
















Classificacions

Podeu seguir en directe les partides de les deu primeres taules en el següent enllaç:

https://chess24.com/es/watch/live-tournaments/espana-sub14rapid-2017

divendres, 21 de juliol del 2017

Campionat d'Espanya sub-14

Aquest matí s'acaba el Campionat d'Espanya d'Escacs de la categoria sub-14 a la localitat andalusa de Salobreña, seu dels diferents campionats estatals per edats. El Carles Martín, amb 4,5 punts sobre 8 possibles, demostra la seva progressió constant en el seu nivell de joc i, avui, intentarà consolidar les seves sensacions en la darrera jornada.

El Carles Martín abans d'iniciar la seva partida de la 8a ronda.

















Els catalans s'han quedat gairebé sense opcions de pujar al podi. Henderson de La Fuente s'ha proclamat ja campió a falta d'una sola jornada, de manera clara i brillant. Molt probablement Pedro Antonio Gines serà el sots-campió. Opcions més obertes per assolir el tercer lloc del torneig.


Classificació després de la vuitena ronda

Podreu seguir en directe el desenllaç del torneig en el següent enllaç:

https://chess24.com/es/watch/live-tournaments/espana-sub14-2017/9/1/1


diumenge, 18 de juny del 2017

Superqueen (spanish version)

Presentem en castellà Superqueen.

A lo largo del curso los alumnos de 2º de nuestra escuela han aprendido, durante la clase de ajedrez, conceptos matemáticos variados, han conocido composiciones de música clásica relevantes, han llegado a bailar uno de los más famosos valses de la historia y han redactado un texto narrativo. Todo ello a partir de un único tema ajedrecístico: el mate de la dama y el rey.

Como colofón a todo este trabajo se ha creado un guión que hemos escenificado, representado y grabado en directo. Con pocos medios pero mucho entusiasmo. Contando con la colaboración de padres y madres de alumnos, así como de parte del personal no docente del centro.

A continuación se explica de manera muy resumida todo el proceso en la siguiente presentación:





Nuestro trabajo explicado de manera más completa:





Superqueen (spanish version)



dimecres, 14 de juny del 2017

Superqueen, una tragèdia interdisciplinar

Al llarg d'aquest curs els alumnes de 2n de la nostra escola han estat aprenent conceptes matemàtics variats, han conegut algunes composicions musicals clàssiques molt rellevants, han arribat a ballar un vals molt famós i han redactat un text narratiu. I tot això s'ha fet a partir del mat de la dama i el rei.

Com a cloenda de totes aquestes activitats hem creat un guió a fi d'escenificar-lo, representar-lo i enregistrar-lo. Ens havíem adonat de que teníem una història...

De manera molt resumida s'explica tot el procés en la següent presentació:






El nostre treball explicat de manera més completa (en castellà):





Superqueen (alumnes de l'Àngel Guimerà)


2n A
2n B




















dilluns, 22 de maig del 2017

Jugades mestres III. La jugada del Marc.

Divendres passat el Marc m'advertí que havia conclós la seva partida i m'indicà la posició que havia aconseguit d'escac i mat. La seva darrera jugada havia estat excepcional, simplement... una jugada mestra.

Juguen les negres i fan escac i mat en una jugada.


























El veieu?

El Marc ens mostra la seva jugada mestra (mat a la descoberta).







dimarts, 14 de març del 2017

25 moviments. Una missió d'alt risc.


El passat 23 de febrer vam rebre a l'escola un comunicat que ens advertia d'una imminent amenaça que afectava tota la població de Pallejà...

És el punt de partida de l'emocionant gimcana que vam celebrar a l'escola aquell mateix dia, tot coïncidint amb la jornada de portes obertes. De manera esquemàtica podeu seguir la seva concepció i preparació en la presentació que teniu just a sota.





El Marc, la Sara, el Francisco i la Raquel conformen l'equip que aconseguí resoldre en primer lloc els enigmes que els permetien anar anotant de quatre en quatre jugades, prèvia consulta, la llarguíssima seqüència del no menys complicat problema del Richard Guerrero, motiu de la darrera entrada en el bloc d'escacs de la nostra escola.


Si us ve de gust... ells mateixos ens mostraran la solució del problema en una única presa de vídeo: s'enfronten al mòdul (hauran d'haver apuntat amb màxima precisió cadascuna de les 25 jugades de les blanques) i no poden fallar...


La seguretat de tot Pallejà en les mans i l'enginy del Francisco, la Sara, la Raquel i el Marc.


dimecres, 22 de febrer del 2017

Un mat espectacular !!!

En Richard Guerrero és un mestre català, categoria local de jugador federat a Catalunya de molta qualitat, molt popular pel seu lloc ajedrez espectacular i admirat pel seu joc combinatiu i arriscat molt atraient.

Entre les moltes activitats relacionades amb els escacs a les quals es dedica hi ha la de creador de problemes. En destaca especialment un d'ells per la seva nombrosa seqüència de jugades, totes elles forçades i que provoquen un curiós va i ve.


Les blanques juguen i fan mat en 25 jugades.



























Si vols conèixer la solució i visualitzar còmodament totes les jugades només has de clicar sobre la fotografia del Richard.
























dijous, 26 de gener del 2017

Jugades mestres II. La jugada del Pol.

Divendres passat el Marc i la Leyre estrenaven les cartes durant la sessió del nostre taller d'escacs. Jo observava el seu joc quan es van aixecar de la cadira alguns del seus companys: el Pol acabava de fer una jugada senzillament genial.

Juguen les blanques i aconsegueixen un aventatge decisiu.






















El Pol no va dubtar-ho gens, millor atacar dues peces a la vegada que no una sola només, oi?


El Pol en el moment de fer la doble amenaça

dijous, 19 de gener del 2017

Jugades mestres I. La jugada de la Marina.

Divendres passat en els tallers d'escacs del cicle superior, es va arribar a una posició en la qual la Marina, que conduïa les peces negres, va saber explotar ràpidament i amb brillantor.

Juguen les negres i fan mat en una jugada.

Posició després de que les blanques juguessin Ad8.

























Tu hi veus l'escac i mat? La Marina el va veure.

La Marina en el moment decisiu de la seva partida.