dimecres, 21 de març del 2018

Campionat del Guimerà. Ronda 3

Dilluns, dia 19 de març, ha acabat de disputar-se la tercera ronda del Campionat del Guimerà 2018. Aquesta ha estat l'última sota el format de tres jornades. Les nombroses sortides que realitzem en el centre han fet que  s'allargués la ronda en tres setmanes, una per a cada jornada. En tornar de les vacances de setmana santa reprendrem el campionat amb tres rondes més, aquesta vegada amb la inclusió d'una única jornada per ronda. Dels 102 participants inicials passarem a tenir-ne només 28, els que superen la primera fase amb més puntuació.

Instants inicials de la primera jornada, dia 5 de març de 2018.
















En aquest moment encapçalen la classificació quatre jugadors amb 4,5 punts: l'Éric Piñero; l'Hugo Orellana i l'Héctor Cruz, tots ells de 5è A, i l'Hugo Dengra, de 4t A. Els segueixen a tan sols mig punt el Dani Rayón, de 4t A i el Samuel Bautista de 3r A. A un punt es troben ja el Diego Peña i la Paula Criado, tots dos de 6è B i el Jhon Carballo, de 4t A.

Segona jornada en joc, dia 12 de març de 2018.
















Desitgem molta sort, o concentració, a tots els participants que han superat l'equador del torneig. I a tots els que no hi poden continuar jugant que no es desanimin, doncs el més important és passar una estona divertida, tothom n'està aprenent!


 
Tercera jornada amb força absències, dia 19 de març de 2018.


















dissabte, 10 de març del 2018

Dobles i meitats. Dobles y mitades.

Uns quants dies enrera li preguntava a la Conxi, tutora de 3r A, sobre quin aspecte voldria que treballés a partir dels escacs. Em va respondre que li interessava la temàtica de les quantitats dobles, doncs les estava treballant a classe de matemàtiques. Pocs dies més tard es donava a conèixer el magnífic joc Chesstratego de Migue Malo, en coneixer-lo, i lligar caps amb els treballs de César Monroy, vaig tenir la idea del joc que avui us presento. Prèviament vaig tornar a parlar amb la Conxi per demanar-li per les xifres exactes que preferia que treballés.

Unos cuantos días atrás pregunté a Conchi, tutora de 3º A, sobre qué aspecto quería que trabajara en clase a partir del ajedrez. Me respondió que le interesaba la temática de las cantidades dobles, pues las estaba trabajando en su clase de matemáticas. Pocos días después se daba a conocer el magnífico juego Chesstratego de Migue Malo, al conocerlo, y relacionar ideas con los trabajos de César Monroy, tuve la idea del juego que hoy os presento. Previamente volví a hablar con Conchi para consultarle sobre las cifras exactas que prefería que trabajara.

En aquesta versió o possibilitat disposarem sobre el tauler de 8x8 seixanta etiquetes. En cadascuna d'elles hi figura un número tant a l'anvers com a l'invers: en una cara hi consta la meitat i en l'altra el seu doble. Els jugadors disposen d'un "cartró", en el vídeo empren el cartró de les meitats. Amb dos cavalls en el centre es disposen a capturar, alternant les seves jugades, les quantitats dobles de les que disposen en el seu cartró. Els cavalls no es poden capturar entre ells. En aquesta versió les xifres que representen la meitat són de color blau; les que representen el doble són de color negre. Com que cada etiqueta disposa a sota la quantitat meitat o doble, segons sigui el cas, la canalla no necessita de cap adult per controlar-ne el funcionament i resulta fàcilment autocorrectiu. Amb cartrons de xifres negres podem jugar a capturar les meitats (en el vídeo només juguen a capturar dobles, però és evident que es pot també jugar a capturar meitats).

En esta versión o posibilidad dispondremos sobre el tablero de 8x8 sesenta etiquetas. En cada una de ellas figura un número, tanto en el anverso como en el inverso: en una cara consta una mitad y en la otra su cantidad doble. Los jugadores disponen de un "cartón", en el vídeo utilizan el cartón de mitades. Con los dos caballos en el centro, como posición inicial, se disponen a capturar las cantidades dobles equivalentes a las mitades de su cartón correspondiente. Los caballos no pueden capturarse entre ellos. En esta versión las cifras que representan mitades son de color azul; las que representan dobles son de color negro. Como cada etiqueta tiene debajo la cantidad mitad o bien doble, según sea el caso, los contendientes no necesitan de la presencia adulta peara controlar el funcionamiento y resulta fácilmente autocorrectivo. Con cartones de cifras negras podemos jugar a capturar mitades (en el vídeo solo juegan a capturar dobles, pero es evidente que se puede jugar también a capturar mitades).


Tenim dos vídeos més en el nostre canal. En el segon el Dani fa una jugada genial. En el tercer tenim el desenllaç de la partida. Entra-hi si els vols veure.

https://www.youtube.com/channel/UCSoUX_h5S53HZm3U_7tpraA

Tenemos dos vídeos más en nuestro canal. En el segundo Dani hace una jugada genial. En el tercero podemos ver el desenlace de la partida. Entra en el link si quieres verlos.

https://www.youtube.com/channel/UCSoUX_h5S53HZm3U_7tpraA


El joc ofereix moltes possibilitats d'adaptació, tant a nivell de sofistificació com de temàtica. 

Exemples temàtics:

Llengua: capturar sinònims/antònims.

Anglès: capturar paraula/icona

Alumnat nouvingut: capturar paraula/icona

Medi: capturar capitals/països

Exemples de sofistificació: taulers més petits (5x5); jugar amb una altra peça (dama) o bé dues (torre i alfil); disenyar etiquetes que millorin la visibilitat desde mes angles perspectius, cosa que possibilitaria que puguessin jugar més persones...

El juego ofrece muchas posibilidades de adaptación, tanto a nivel de sofistificación como temático.

Ejemplos temáticos:

Lengua: capturar sinónimos/antónimos.

Inglés: capturar palabra/icono

Alumnado recién llegado: capturar palabra/icono

Conocimiento del medio: capturar capitales/países

Ejemplos de sofistificación: tableros más pequeños (5x5); jugar con otra pieza diferente al caballo (dama) o bien con dos (torre y alfil); diseñar etiquetas que mejoren la visibilidad de las cifras desde más ángulos perspectivos, lo cuál posibilitaría que pudieran jugar más personas.

Si t'ha agradat comparteix. Si tens algun dubte o vols manifestar la teva opinió escriu aquí mateix. Ben aviat esperem enregistrar en castellà i millorar la qualitat de la grabació. Moltes gràcies per la vostra atenció.

Si te ha gustado comparte. Si tienes alguna duda o quieres expresar tu opinión escribe aquí mismo. Pronto esperamos grabar en castellano y mejorar la calidad del vídeo. Muchas gracias por vuestra atención.



divendres, 9 de març del 2018

Torneig de Candidats 2018

Divendres dia 9 de novembre es va iniciar a Londres el duel, que s'albira apassionant, entre els números 1 i 2 mundials per disputar-se el ceptre escaquístic planetari. Magnus Carlsen defensa el títol davant Fabiano Caruana, que s'imposà en el passat Torneig de Candidats disputat fa pocs mesos a Berlín.


Carlsen i Caruana en roda de premsa. Fotografia extreta de Sumarium.














Des de les hores el joc i els resultats de l'italo-estadounidenc s'han enfortit i consolidat fins al punt de situar-se a tan sols tres punts d'elo per sota del geni noruec, de joc i resultats no tan sòlids darrerament. Per aquests motius s'espera un campionat molt atractiu. Geni contra portent, tal i com a qualificat el duel el gran Leontxo García.


Les paraules de Caruana prometen emocions fortes: "Serà un combat cop a cop, com si fos boxe".


La primera ronda no ha decebut ningú. Carlsen, amb negres, va sorprendre tothom amb una defensa siciliana. Jugà magistralment l'obertura i va tenir opcions de victòria, mantenint la iniciativa en tot moment gràcies a un joc agressiu que va forçar fins a l'extrem les anàlisis i els càlculs de Caruana, a escassos segons de perdre per temps. Malgrat tot es va poder defensar èpicament i el noruec no va saber rematar el seu bon treball. Després de set hores i 115 jugades de lluita titànica s'enfrontaran novament aquesta mateixa tarda (16h hora espanyola). Carlsen jugarà amb blanques, ens tornarà a sorprendre?


Podeu veure la partida i les anàlisis de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/09/media/1541785411_142918.html?rel=mas


Instants inicials de la primera partida. Foto: WORD CHESS


















La segona ronda ha estat menys intensa però igualment d'allò més interessant. Aquesta vegada ha estat Caruana qui ha sorprès Carlsen a l'obertura i li ha tret 50 minuts de rellotge, fet insòlit en el noruec. Ha tingut la iniciativa però poc marge com per pressionar més al gran campió i, després de tres hores, s'han firmat les taules. Això sí, ha salvat un primer "ensurt" inicial a la primera jornada i ha demostrat una gran preparació, a més a més de talent, per enfrontar-s'hi.


Caruana ha sorprès Carlsen a l'obertura. Fotografia extreta de chessbase.
















Podeu veure la partida i les anàlisis de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/10/media/1541868956_419557.html?rel=mas


La tercera ronda ha esdevingut, per ara, la menys interessant de les tres partides disputades. S'ha repetit una línia de siciliana semblant a la de la primera partida. Relativament ràpid s'han produit diversos canvis de peces arribant a un final força igualat on Carlsen ha pres la iniciativa i un petit marge d'avantatge, però Caruana ha sabut neutralizat-lo sense els patiments de la primera partida. Podeu veure-la i llegir els comentaris de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/12/media/1542039835_831127.html


La quarta ronda ha tingut, per ara, la partida més breu en temps i jugades. Carlsen ha plantejat una obertura anglesa. Hores abans circulà per youtube un vídeo de dos minuts on apareixia Caruana i el seu equip preparant el matx contra el noruec. En ell s'hi podia observar una captura de pantalla amb un llistat de les obertures que suposadament estudiaven. S'han plantejat diferents conjectures sobre el vídeo i la seva posterior retirada, així com el plantejament conservador del campió en aquesta partida. En qualsevol cas l'anècdota fa pujar algun grau més l'interès per aquest títol tan igualat fins el moment.


Captura de pantalla del vídeo publicat a youtube (extreta d'El País).












La cinquena ronda h
a resultat molt interessant. Caruana s'ha mostrat més original i agressiu en l'obertura, però Carlsen ha replicat brillantment i sense gaire necessitat d'emprar en excès el rellotge. Podeu veure-la i llegir els comentaris de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/15/media/1542304144_350320.html?rel=mas


La sisena ronda podeu seguir-la en directe, a partir de les 16h (hora espanyola), clicant el logo oficial del torneig:


Retransmissió en directe. World chess (anglès)














Podeu seguir-la en directe també per chess24 clicant l'excel·lent vinyeta del genial Wadalupe:

Retransmissió en directe. chess24 (espanyol)

divendres, 2 de març del 2018

Campionat del Guimerà. Ronda 2.

Ha acabat la segona ronda del Campionat de l'Escola Àngel Guimerà de Pallejà. El format segueix amb la disputa de tres jornades que, aquesta vegada, han tingut lloc el passat dilluns dia 19 de febrer; el dimecres dia 21 i el dilluns dia 26.

Imatge de la sala de joc durant la primera jornada.
















Un instant de la segona jornada.
















La tercera jornada en joc.

















Segueix produïnt-se força ofegats, menys però, que en la primera ronda. Convindria, si es vol aconseguir millorar la puntuació, repassar el mat del petó, així com els consells donats ja en la ronda 1.

En aquesta ocasió hem vist uns quants mats del passadís. Compte si tenim el rei en la primera fila (blanques) o vuitena (negres)!!! Hem de ser previnguts i deixar-li lloc per on escapar en cas que ens hi entrin amb la dama o bé amb una torre, com és el cas següent:

Les blanques han descuidat el passadís de la primera fila.  


Juguen les negres i fan mat en una jugada.   





















Mat del passadís.




















Una altra mostra amb variació de mat del passadís que vam poder observar durant la primera jornada.

Una versió diferent del mat del passadís.




















El rei blanc no pot escapar a la casella d'h2 pel domini de l'alfil negre sobre la casella. 


Mat del pastor

Hi ha, entre els participants del campionat, algun/a jove amb una mica més de pràctica i coneixements que se n'ha aprofitat i ha pogut guanyar amb escac i mat la seva partida ràpidament.

Observeu la posició.

L'atac sobre f7 amb dama i alfil. Mat del pastor
 


















Les blanques ataquen f7, el punt més feble de les negres en la posició inicial, amb la dama i l'alfil. Només el rei protegeix aquest punt. Si la dama fa la captura en aquesta posició hi ha escac i mat. És el cèlebre mat del pastor. Vigileu doncs, des de l'inici, cal protegir ràpidament aquest punt. Una jugada tan senzilla com Cf6 resol la situació i la partida pot continuar sense més sobresalts.