dijous, 25 de febrer del 2021

ajEDU, Leontxo i Marc Pera

En Marc Pera és un jove apassionat dels escacs i de l'ensenyament, compta només amb 19 anys i ja és tècnic esportiu nivell 1 en escacs, és jugador del Club d'Escacs La Lira i estudia per ser mestre a la Universitat Autònoma de Bellaterra. Des de fa uns mesos és un membre molt actiu de la xarxa internacional d'escacs i educació ajEDU. La seva empenta el porten a administrar un compte de Youtube on retransmet torneigs de casa nostra i entrevista figures destacades de l'àmbit dels escacs i dels escacs educatius.


Marc Pera, imatge del seu Instagram


















Marc Pera es un joven apasionado del ajedrez y de la educación, con tan solo 19 años ya es técnico deportivo nivel 1 en ajedrez, es jugador del Club d'Escacs La Lira y estudia para ser maestro en la Universitat Autònoma de Bellaterra. Desde hace ya unos meses es un miembro muy activo de la red internacional de ajedrez y educación ajEDU. Su empuje le lleva a administrar una cuenta de Youtube donde retransmite torneos de ámbito local y entrevista a figuras destacadas del ajedrez y del ajedrez educativo.


El passat 28 de desembre de 2020 vaig ser convidat al seu canal per fer un streamming en directe juntament amb en Joaquín Fernández Amigo i la Miriam Monreal. Sí, ja han passat unes quantes setmanes, però diverses ocupacions m'han inhibit de poder-vos mostrar com van anar les dues jornades de gravació. Problemes tècnics van fer que es perdés la connexió, d'aquí que al dia següent tornèssim al directe. La idea era explicar què és ajEDU i donar a conèixer la nostra trajectòria dins del món dels escacs educatius i com ens vam introduir en el mil·lenari joc de les 64 caselles.


El pasado 28 de diciembre de 2020 fui invitado a su canal para un streamming en directo, junto a Joaquín Fernández Amigo y Miriam Monreal. Sí, ya han pasado unas cuantas semanas, pero diversas ocupaciones me han dificultado poderos mostrar cómo fueron las dos jornadas de grabación. Problemas técnicos hicieron que se perdiera la conexión, de aquí que al día siguiente volviéramos al directo. La idea era explicar qué es ajEDU y dar a conocer nuestra trayectoria dentro del mundo del ajedrez educativo y cómo nos introdujimos en el milenario juego de las 64 casillas.


ajEDU


ajEDU és una xarxa internacional d'escacs i educació. Hi col·laborem desinteressadament i lliura persones vinculades als escacs i l'educació tant d'Espanya com de qualsevol país de parla hispana, al ser oberta a tothom n'hi ha membres d'altres països. Trimestralment s'edita una revista digital on es dona a conèixer el treball de tots els seus integrants i serveix com una important font d'inspiració i d'aprenentatge per a qualsevol que es dedica a l'ensenyament dels escacs. Recentment s'ha complert 16 anys de la seva creació. El cap de setmana passat va tenir lloc el V Congreso Virtual ajEDU, dedicat a la transversalitat social dels escacs, podeu veure aquí totes les ponències. Va ser un esdeveniment força important amb destacades figures internacionals del món dels escacs educatius d'Espanya, Amèrica Llatina i els Estats Units, hi vaig tenir l'honor de participar i mostrar una vegada més el projecte d'escacs educatius del Jaume Balmes.


Logo d'ajEDU














ajEDU es una red internacional de ajedrez y educación. Colaboramos desinteresada y libremente personas vinculadas al ajedrez y la educación, tanto de España como de cualquier país de habla hispana, al ser abierta a todo el mundo también incluye miembros de otros países. Trimestralmente se edita una revista digital donde se da a conocer el trabajo de todos sus integrantes y sirve como una importante fuente de inspiración y de aprendizaje para cualquier persona que se dedique a la enseñanza del ajedrez. Recientemente se han cumplido 16 años de su creación. El fin de semana pasado tuvo lugar el V Congreso Virtual ajEDU, dedicado a la transversalidad social del ajedrez, podéis ver aquí todas las ponencias. Fue un acontecimiento muy relevante que contó con destacadas figuras internacionales del mundo del ajedrez educativo de España, América Latina y los Estados Unidos. Tuve el honor de participar en el y mostrar una vez más el proyecto de ajedrez educativo del Jaume Balmes.


Joaquín Fernández Amigo


Doctor en Ciències de l'Educació per la UAB, creador i coordinador de la xarxa internacional ajEDU, monitor de la Federació Catalana d'Escacs, autor de molts articles i d'alguns dels llibres cabdals del món dels escacs i l'educació: Las transversalidades del ajedrez, La gamificación del ajedrez (juntament amb Jordi Prió), entre d'altres. Ha ofert nombroses conferències tant a nivell nacional com internacional i es considera un dels pioners a Espanya en l'us transversal dels escacs com a eina d'aprenentatge a les escoles.


Joaquín Fernández Amigo, imatge del seu Facebook
















Doctor en Ciencias de la Educación por la UAB, creador y coordinador de la red internacional ajEDU, monitor de la Federació Catalana d'Escacs, autor de numerosos artículos y de algunos de los libros de cabecera dentro del mundo del ajedrez educativo: Las transversalidades del ajedrez, La gamificación del ajedrez (junto a Jordi Prió), entre otros. Ha ofrecido múltiples conferencias tanto a nivel nacional como internacional y está considerado como uno de los pioneros en España en el uso transversal del ajedrez como herramienta de aprendizaje en las escuelas.



Miriam Monreal


Mestra, psicopedagoga, autora de nombrosos articles sobre escacs educatius i d'una destacada trilogia de contes relacionats amb el món de les 64 caselles. És l'administradora del portal El ajedrez a la escuela, el més ric en recursos d'escacs educatius en llengua castellana. Coordina el prestigiós projecte Ajedrez a la escuela d'Aragon. Ofereix habitualment entrevistes i conferències tant a nivell nacional com internacional.


Miriam Monreal, imatge del portal Ajedrez a la escuela



Maestra, psicopedagoga, autora de nomerosos artículos sobre ajedrez educativo y de una celebrada trilogía de cuentos relacionados con el mundo de las 64 casillas. Es administradora del portal El ajedrez a la escuela, el más rico en recursos de ajedrez educativo en lengua castellana. Coordina el prestigioso proyecto Ajedrez a la escuela de Aragón. Ofrece asiduamente entrevistas y conferencias tanto a nivel nacional como internacional.



Xavier Garcia Bou


Un servidor. Mestre, monitor escolar de la Federació Catalana d'Escacs, coordinador del Projecte d'Escacs Educatius de l'Escola Jaume Balmes d'El Prat de Llobregat. Administrador del bloc Escacs Jaume Balmes. Autor del projecte Tothom juga; tothom hi guanya. Membre de l'staff espanyol del projecte CGS. Conferenciant i articulista. 


Xavi Garcia Bou a la seva escola, el Jaume Balmes d'El Prat


















Un servidor. Maestro, monitor escolar de la Federació Catalana d'Escacs, coordinador del Projecte d'Escacs Educatius de l'Escola Jaume Balmes d'El Prat de Llobregat. Administrador del bloc Escacs Jaume Balmes. Autor del proyecto Tothom juga; tothom hi guanya (Todos jugamos; todos ganamos). Miembro del staff español del proyecto CGS. Conferenciante y articulista. 


Universo ajEDU


En Marc Pera ens va convidar pocs dies abans de l'emissió a presentar al seu canal de Youtube la nostra trajectòria i explicar què és ajEDU per donar-lo a conèixer als seus seguidors i seguidores. Va demanar-nos que mostrèssim fotografies personals, de manera que, per una vegada, ens convertiríem en els autèntics protagonistes dels nostres relats, en comptes de ser-ho el nostre treball. Així que vaig treure-li la pols a algun àlbum fotogràfic i vaig crear una presentació expressament per a l'ocasió. També ens va convèncer d'explicar una innocentada cadascun de nosaltres, ell inclós, tractant-se del 28 de desembre el dia de la seva emissió en directe. 


Marc Pera nos invitó pocos días antes de la emisión a presentar en su canal de Youtube nuestra trayectoria y explicar qué es ajEDU para darlo a conocer entre sus seguidores. Nos pidió que mostráramos fotografías personales, de manera que, por una vez, nos convertiríamos en los auténticos protagonistas de nuestros relatos, en vez de serlo el nuestro trabajo. Así pues saqué el polvo a algún viejo álbum fotográfico y creé una presentación expresamente para la ocasión. También nos convenció para que explicáramos cada uno de nosotros una inocentada, el incluído, tratándose del 28 de diciembre el día de su emisión en directo. 



Episodio I


Després de presentar-nos breument i d'exposar  en Marc Pera la seva "gran primícia", Joaquín Fernández Amigo relata la seva trajectòria, molt vinculada a la seva experiència docent i promotora i a la xarxa internacional ajEDU que creà fa setze anys i que coordina amb gran tenacitat i passió. Tot seguit la Miriam Monreal n'explicà la seva i, en meitat de la seva exposició es va produir el tall. No us perdeu el vídeo, que desplega el "bon rotllo" entre nosaltres.







Después de presentarnos brevemente y de exponer Marc Pera su "gran primicia", Joaquín Fernández Amigo relata su trayectoria, muy vinculada a su experiencia docente y promotora y a la red internacional ajEDU que creó hace dieciséis años y que coordina con gran ahínco y pasión. A continuación Miriam Monreal explicó la suya y, al término medio de su intervención se produjo el corte. No os perdáis el vídeo, que irradia la buena sintonía entre nosotros.



Episodio II


En Marc Pera va fer un breu resum de la jornada anterior i es va reprendre l'emissió. Miriam Monreal retornà amb la seva exposició, sintetitzà el contingut del dia anterior i, amb gran domini del temps, la completà exitosament. A continuació va ser el meu torn i, en acabat, es va explicar amb detall tot sobre ajEDU. L'acabament del vídeo es va ocasionar, novament, a problemes tècnics, però l'objectiu de divulgar els escacs educatius i la tasca d'ajEDU es va aconseguir amb escreix.







Marc Pera resumió brevemente la jornada anterior y la emisión se reanudó. Miriam Monreal retomó su exposición, sintetizó el contenido del día anterior y, con gran dominio del tiempo, la completó exitosamente. A continuación vino mi turno y, tras finalizar, se explicó con detalle todo sobre ajEDU. El final de este vídeo se debió nuevamente, a problemas técnicos, pero el objetivo de divulgar el ajedrez educativo y la labor de ajEDU se consiguió con creces.



Us en deixo la meva presentació:

Mi presentación:


Streaming ajEDU con Marc Pera by Xavier Garcia Bou



LEONTXO GARCÍA


És un periodista, conferenciant, articulista i presentador espanyol especialitzat en escacs. N'és una de les seves figures difusores més mediàtiques, així com dels escacs educatius, ocupa el càrrec de Conseller FIDE en escacs educatius (dins de la Federació Internacional d'Escacs). Està considerat per molts com el més prestigiós periodista d'escacs a nivell mundial i n'ha estat distingit com el més destacat a nivell europeu. 


Leontxo García, imatge del seu Twitter





























Es un periodista, conferenciante, articulista y presentador español especializado en ajedrez. Es una de sus figuras difusoras más mediáticas, así como del ajedrez educativo, ocupa el cargo de Consejero FIDE en ajedrez educativo (dentro de la Federación Internacional de Ajedrez). Está considerado por muchos como el más prestigioso periodista de ajedrez a nivel mundial y ha sido distinguido como el más destacado a nivel europeo. 



Entrevista a Leontxo García


Pocs dies després en Marc Pera, aquesta vegada amb la col·laboració d'Eduard Domínguez, entrevistava al seu canal ni més ni menys que a una de les estrelles més mediàtiques dins del món dels escacs i més influents, el periodista d'El País Leontxo García. Us puc assegurar que és una magnífica entrevista, molt ben plantejada i que esdevé molt entretinguda tot aconseguint revelar aspectes una mica personals i poc coneguts de l'aclamat periodista, així com també aportacions riques en idees i profundes, com de costum en el gran Leontxo.






Pocos días después Marc Pera, esta vez con la colaboración de Eduard Domínguez, entrevistaba en su canal nada más ni nada menos que a una de las estrellas más mediáticas dentro del mundo del ajedrez y más influyentes, el periodista de El País Leontxo García. Os puedo asegurar de que se trata de una magnífica entrevista, muy bien planteada y que resulta muy amena y consigue revelar algunos aspectos personales y poco conocidos del aclamado periodista, así como también aportaciones ricas en ideas y profundas, como de costumbre en el gran Leontxo.



dilluns, 15 de febrer del 2021

Jugades mestres XVI. La jugada de la Gisela

 La Gisela arribà al Jaume Balmes aquest mateix curs provinent de Cádiz. Ja havia jugat a escacs anteriorment però hem hagut de repassar el moviment d'algunes de les peces. Està fent un paper molt bo en el concurs de reptes i, en l'última sessió, després de resoldre brillantment el repte de les 8 dames, jugava tranquil·lament amb un altre company de 5èB. En passar per la taula vaig ser testimoni d'una formidable jugada seva que tot seguit comento.


Juguen les negres i aconsegueixen un avantatge decisiu.
































Com podeu comprovar les blanques tenen material de més (un cavall) però el seu rei està molt mal situat i desprotegit, això ho explota de manera ràpida i contundent la Gisela.


Axc4+ L'alfil pren el cavall i fa escac a la descoberta amb la torre







































Al retirar l'alfil que s'interposava entre la torre negra i el rei blanc a la columna "a" fa escac a la descoberta amb la torre, de manera que, després de protegir les blanques al seu rei les negres poden tot seguit capturar la dama blanca. És el que té un escac a la descoberta, és molt perillós!

Enhorabona, Gisela! Ho estàs fent tot molt bé!  Segur que aquesta ha estat la primera de moltes més jugades mestres! Segueix així!