dijous, 24 de novembre del 2016

El mig joc. Recursos tàctics II.

Partim d'una posició d'una partida real que es va celebrar a Nova York el 1942 entre Helms, que portava les blanques, i Tenner, que portava les negres.

Les negres disposen d'un fort atac. La dama blanca es troba amenaçada pel cavall de d4 que, a la vegada, amenaça amb un atac doble (el rei i la torre) capturant el peó de c2. Si la dama capturès el cavall d'f2 seguiria la jugada Cxc2+ i l'alfil d'a7 podria després capturar la dama.

Però les negres encara no s'han enrocat (greu error).


Fixeu-vos en la posició.

Juguen les blanques i fan mat en dues jugades.

























Escac a la descoberta

Amenaça al rei que es produeix en retirar una peça que s'interposa en la mateixa fila, columna o diagonal en la qual es troba tant el rei com la peça que li acaba fent escac. Si tenim oportunitat de fer aquest escac cal fixar-nos molt bé on portar la peça que retirem per treure'n el màxim profit, doncs és molt perillós.

Si ens tornem a fixar en la posició anterior el cavall d'e5 s'interposa entre la dama i el rei negre, en la mateixa columna, en retirar-se la dama farà escac al rei (descoberta). L'únic, però, és que la dama es troba amenaçada.

La partida segueix:

12. Cxd7+ (sacrifici de la dama, el sacrifici és la entrega voluntària d'una peça a canvi d'obtenir un benefici encara més gran)


























Les negres capturen la dama 12...; Cxe2


























I la partida s'acaba amb un espectacular mat amb escac doble (l'escac doble és un escac a la descoberta en què la peça que es retira amenaça també al rei, l'única defensa possible d'un escac doble és escapar amb el rei).

13. Cf6++


























El cavall d'f6 amenaça al rei i no pot ser capturat perquè l'alfil de b5 amenaça també al rei. No es pot tapar ni en c6 ni en d7 perquè el cavall amenaça al rei. El rei no pot escapar, l'alfil d'a3 domina tota la diagonal fins a f8.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada