divendres, 1 de gener del 2016

Mats bàsics. Mat de la dama i el rei.

De vegades arribem al final d'una partida amb molt d'aventatge però no sabem rematar-la. A partir d'aquesta classe disposarem de recursos infalibles que ens ajudaran a fer-ho, de manera efectiva, segura i ràpida.

El primer que caldrà tenir en compte és la dificultat de fer mat en quedar poques peces damunt del tauler. Sovint serà necessari arraconar el rei en un extrem del tauler per tal de que no se'ns pugui escapar, acotant-li l'espai, barrant-li el pas de files i/o de columnes.

Mat amb la dama i el rei.

Pos2

Per fer aquest mat arraconarem el rei negre només amb el joc de la dama. El rei blanc col·laborarà necessàriament en la jugada del mat situant-se estratègicament en la 3ª o 6ª fila del cavall ( b o g ), segons sigui el cas, depenent d'on estigui situat el rei contrari.

Disposades com estan les peces sobre el tauler decidim portar el rei negre al racó superior dret (caselles g8 i h8), de manera que, la casella clau on es portarà posteriorment el rei blanc serà g6.

Comencem.

Primer de tot tallarem el pas del rei per files. Així doncs, si ara el rei blanc es troba en la fila 5, situarem la dama en la fila 4.

Pos4

A partir d'ara només cal seguir els seus moviments com si d'un ball es tractés, un elegant vals: que si va a un costat, la dama també...

Pos5

que si recula cap enrera...

Pos7

... la dama també...

Pos8

Sempre perseguint el rei; mai sense fer-li escac. El rei no es pot apropar i veu reduït l'espai cada vegada més en rectangles més petits, anant cap enrera i cap a un costat.

Cal anar amb compte a l'arribar a la 8a fila, cal deixar-li dues caselles per tal de no ofegar-lo.

Pos9

Juguen les blanques i ara entra en acció el rei. L'hem de portar a g6 des d'on controlarà f7, g7 i h7, les possibles sortides del rei negre. Recordem que hem arraconat el rei negre sense fer cap escac, col·locant-se la dama a salt de cavall, acotant-li l'espai en rectangles cada vegada més reduïts. Mentre el rei es va desplaçant tranquil·lament fins a g6; el rei negre alternarà les seves jugades amb Rg8 i Rh8.

Pos10

Juguen les blanques, que ja tenen preparats tant el rei com la dama, per fer el mat amb la dama a la 8a fila (d8 e8) o bé a g7 (mat del petó).

Pos12

Dg7++ (Mat del petó)

Recorda:

1. Es talla el pas del rei per files o columnas.

2. La dama es situa a salt de cavall del rei i després el va seguint fins a deixar-li dues caselles en un racó.

3. El rei es porta a b6, g6, b3 o g3, segons sigui el cas.

4. Es fa el mat: única vegada que es farà escac (i que serà escac i mat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada