divendres, 29 d’abril del 2016

Grup 5; Xavi

La darrera partida disputada en els tallers d'escacs de l'escola és molt curta però, a la vegada, molt il·lustrativa de la importància de fer un enroc coherent. També hi tenim un bon exemple de jugada tàctica, com a recurs d'atac, quan el rei contrari es troba en el flanc oposat.

Posició després de 7. g4: ...


 
Fins el moment les blanques havien fet el correcte: treure les peces menors (els cavalls i un alfil); un peó central i l'enroc. Ara bé, si tot d'una avancem els peons de l'enroc per atacar (les negres es deixaran capturar l'alfil tan fàcilment?), aquests peons ja mai més tornaran cap enrera per protegir el rei que ara quedarà més exposat. No ens hem enrocat per tenir-lo més protegit?

Posició després de 9. Ac4; ...
























L'afil blanc estava ben situat, tornant a moure'l regalem un temps a les blanques. Calia treure l'alfil negre per donar-li joc.

Posició després de 11. Cf3; ...
























Portar el cavall a g5 ha estat regalar més temps a les negres, no hi feia res en g5 i ara les negres poden decidir en quin cantó enrocar-se. Amb l'enroc llarg el rei negre queda més protegit però, a la vegada, poden iniciar ràpidament l'atac a l'enroc blanc que ja ha donat facilitats amb l'avenç ja comentat de "g4". La torre negra d'"h" es troba ja en posició d'atac i, tot, sense moure's, fins i tot la dama apunta al peó feble d'h3, per ara sense protecció.

Posició després de 12. ...; h5
























Amb aquesta senzilla jugada les negres penetren amb facilitat en l'enroc blanc. De res ja serveix l'intent de fugir amb el rei. Si s'avança el peó a g5 la dama negra captura en h3, tot i que encara li caldria la col·laboració d'una altra peça per aconseguir l'escac i mat. En canvi és encara pitjor que les negres capturin en g4, que és el que passa, tot obrint la columna "h", per a la torre que ho té tot al seu favor.

La partida es decideix en poques jugades més.

Podeu veure la partida sencera en el visor que hi ha al final de les entrades.


Recorda!!

- Donar joc als cavalls i als alfils (desenvolupar-los) a l'inici.
- No perdre temps movent les peces sense criteri.
- Pensar més d'una vegada si val la pena avançar a la valenta els peons de l'enroc.
- Podem usar l'enroc per atacar amb més facilitat l'enroc contrari quan es troba en el flanc oposat.

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada