L'aragonès Pedro Ginés, flamant campió mundial sub-14. Fotografia extreta de tercers. |
Malgrat partir inicialment com a 25è favorit inicià el torneig de manera brillant amb quatre victòries consecutives i arribà a la novena ronda amb 7,5 punts sobre 8 possibles, òbviament en primera posició. Llavors empatà, mantenint encara el liderat, però a la penúltima jornada va perdre, el que seria la seva única derrota en el torneig. La partida decisiva la encarava encara en primera posició però, aquesta vegada empatat a punts amb el georgià Kachavara. Aquest guanyà la seva partida i, per tant, el superava en la classificació a l'espera de decidir-se l'enfrontament entre el Pedro (amb negres) i l'alemany Krastev (amb blanques).
El moment decisiu
Estem en la partida definitiva. Kachavara ha acabat el torneig i ha superat en Pedro en la classificació. Si es vol proclamar campió només li val la victòria. Després de cinc i hores i mitja de lluita i d'anar a remolc de la iniciativa del joc de les blanques s'arribà a aquesta posició de taules mortes, és a dir, si es fan les jugades correctes no es pot passar de l'empat. El rei blanc ha de protegir ara el seu peó: Rg3 i fer barrera perquè no puguin passar ni el rei ni el peó negres (l'alemany havia perdut la iniciativa), ja que el cavall ha de restar pendent exclusivament del peó passat de b6, no el pot emprar, doncs. Les negres no poden convertir el seu únic peó en un peó passat.
Posició després de 80... ; Rh5 |
Molta tensió, onze dies de competició i molt en joc. Fins i tot magnífics jugadors/es cometen errors importants alguna vegada. A Krastev li va superar la pressió i, en comptes de limitar-se a defensar, jugà Re5.
Posició després de 81. Re5 |
El cavall negre està en disposició de fer una doble amenaça. La veieu? Podrà capturar el peó de b6 en dues jugades i quedarà lliure per poder ajudar al seu rei a capturar també el peó d'h3 i, posteriorment, promocionar el peó g. Després del doble les blanques van abandonar, convertint així (el desempat amb Kacharava l'afavoria) en Pedro, en nou campió del món sub-14.
Enhorabones
Es tracta d'un triomf històric en els escacs espanyols. Altres campions mundials espanyols han estat:
Paco Vallejo: campió del món sub-18 (a Espanya, el 2000).
Lluís Comas: campió del món sub-14 (a Argentina, el 1984).
Ruy López de Segura: es considera el primer campió mundial absolut (1560).
Enhorabona al Pedro, primer de tot. I enhorabona també als escacs aragonesos. El Pedro Ginés començà a jugar als escacs amb al seu pare primer i a la seva escola després, als sis anys, en una activitat extraescolar. El seu monitor, Miguel Ángel Mimbela, se n'adonà de seguida del seu talent i recomanà la seva incorporació a un club d'escacs. En el seu segon club entrenà durant tres anys amb Jorge Barón i, amb ell es proclamà campió d'Espanya, la darrera vegada aquest mateix estiu. En l'actualitat és entrenat pel GM Manuel Pérez Candelario.
Recordem que només fa uns mesos un modest equip escolar de Saragossa, el Ceip Marcos Frechín, es proclamà campió d'Espanya per equips i que el tercer lloc del podi l'ocupà també un equip aragonès. No pot ser casualitat tants triomfs, hi ha un programa educaciu excel·lent, Ajedrez a la Escuela, que alfabetitza en escacs la població escolar aprofitant tot el seu potencial educatiu com a eina lúdica, competencial, integradora i molt motivadora per a l'alumnat. Es tracta també d'una aposta en ferm de la Conselleria d'Educació d'Aragó i que, de manera indirecta, dona a la vegada fruits esportius, tot i no ser la seva finalitat.
En clau pallejenca, recordem la fita del nostre Carles Martín, actual campió de Catalunya sub-14 i que ja ha coincidit en la mateixa categoria amb en Pedro Ginés, en el darrer Campionat d'Espanya i, fins i tot, en el darrer Campionat d'Europa, on van arribar a jugar entre si, com testimonia la darrera fotografia d'aquesta entrada. Ànims Carles i felicitats públiques endarrerides!! Amb petites passes, constància i humilitat, potser no s'arriba abans però sí que s'arriba molt lluny.
En Carles i el Pedro al darrer Campionat d'Europa sub-14 disputat a Riga. |
El vídeo:
El GM Pepe Cuenca, portal chess24, ens comenta la darrera i decisiva partida del Pedro Ginés:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada