dilluns, 24 d’octubre del 2016

El final

El final és l'última fase del joc d'una partida d'escacs. S'hi arriba quan queden ben poques peces sobre el tauler i resulta complicat d'aconseguir l'escac i mat.

El valor de les peces canvia. Els peons passen a tenir més importància, donat que coronar-ne un pot significar aconseguir un aventatge decisiu.

El rei, per altra banda, passa a tenir un paper més actiu, tant de defensa com també d'atac: pot ajudar els peons a avançar o impedir que ho facin els peons contraris.

A partir d'una única posició avui aprendrem un parell d'idees que ens poden ser d'un gran ajut en el final d'una partida.

Juguen les blanques i guanyen. Com?

Pos28


L'objectiu principal del final de la partida sol ser coronar un peó per tal d'aconseguir un aventatge decisiu.

Analitzarem la posició anterior en dues parts i resoldrem la manera de guanyar per part de les blanques.

Creació d'un peó passat

Tenim un "tres contra tres" de peons encarats, això sí, els blancs més avançats. Hem de crear un peó passat, obrir-li camí entre els tres peons negres. Per tal de fer-ho hem d'avançar el peó del mig "b" (en cas contrari les negres avançarien el seu peó "b" i acabarien ràpidament bloquejant tots els peons.

Pos29

Les negres capturen el peó, provarem amb el peó "c", doncs ens il·lustrarà millor la explicació. Negres: cxb5. Ara NO capturem el peó, si hem desviat el peó negre "c" ara cal desviar el "b" amb el nostre peó blanc "a" per donar via lliure el nostre peó "c".

Pos31

Desviem "b" i el peó blanc "c" ja té el camí lliure.

Negres: bxc5; blanques: c5

Pos32

El peó blanc "c" ja és un peó passat (no té cap peó contrari al seu davant que li pugui barrar el pas).

Però... El rei negre podria agafar el peó blanc aprofitant el seu moviment en diagonal! O no? A la vegada els peons negres "a" i "b" són peons passats i, si coronen tot seguit després de les blanques fan escac i mat. El rei blanc aconseguiria agafar el peó "a", el més allunyat dels dos?

Regla del quadrat

Tracem un quadrat (en aquest cas ens sortirà un rectangle) des d'on està el peó fins a la 8a fila: tenim un primer costat c5-c8. A partir d'aquest costat tracem els altres costats: c5-a5; a5-a8; a8-c8.



La regla del quadrat diu: si el rei en el moment de jugar entra dins del quadrat aconsegueix aturar el peó.

Així doncs, si el rei negre recula a d4 intentant aturar el peó, aquest arribarà abans que no l'atrapi.

Però... i si avancen el peó a, també passat? El rei blanc l'aturarà?



Observem que el peó negre coronaria just després que el peó blanc, però ho faria amb mat. Per tant, veiem si aconsegueix arribar el rei blanc abans que el peó negre tot aplicant la regla que ja coneixem.

Tracem el quadrat: primer costat a4-a1; a4-d4; d4-d1; d1-a1.   



 Juguen les blanques, si mouen el rei aturen el peó, doncs entra dins del quadrat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada