diumenge, 8 de setembre de 2019

O xadrez em Corumbá

Xadrez és el nom en portugués del joc dels escacs. A punt d'iniciar-se un nou curs escolar avui us vull portar al bloc un indret per mi ja familiar però del qual he descobert molt recentment la seva vessant escaquística tot just abans d'acabar-se les meves vacances d'estiu. 

Corumbá és anomenada la Capital del Pantanal, la zona humida més gran del món, reserva de la biosfera, també greument amenaçada el passat mes d'agost pels incendis devastadors al Brasil. Aquest estiu la visitava per tercera vegada, doncs la meva dona és corumbaense i, tot just un parell de dies abans, vaig assabentar-me de que s'hi celebrava un campionat escolar. Ràpidament vaig cercar informació a internet  sobre els escacs a Corumbá i vaig descobrir-hi activitats, projectes i persones d'allò més interessants. Faltava tan sols una setmana per incorporar-me a la feina i ara, amb una mica més de temps, m'he decidit a explicar-vos-ho.El jabirú americà (tuiuiu) és un dels símbols del Pantanal.

Xadrez es el nombre en portugués del juego del ajedrez. A punto de iniciarse un nuevo curso escolar hoy os "acerco" al bloc un lugar para mi ya familiar pero del cual he descubierto muy recientemente su vertiente ajedrecística, justo antes de que terminasen mis vacaciones de verano.

Corumbá es llamada la Capital del Pantanal, la zona húmeda más grande del mundo, reserva de la biosfera, también gravemente amenazada durante el pasado mes de agosto a causa de los  devastadores incendios acontecidos en Brasil. Este verano la visitaba por tercera vez, ya que mi esposa es corumbaense y, justo un par de días antes, supe que se celebraba un campeonato escolar. Rápidamente busqué información en internet  sobre el ajedrez en Corumbá y pude descubrir actividades, proyectos y personas de lo más interesantes. Faltaba tan solo una semana para incorporarme a mi nuevo puesto de trabajo y, ahora, con algo más de tiempo, he decidido explicarlo.


El campionat

El campionat tingué lloc el passat dia 24 d'agost a l'escola Cyríaco Félix de Toledo, en ple centre de Corumbá, enmarcant-se dins de la tercera etapa del Circuit Internacional Escolar RPD 2019, amb validesa tant de la Federació Brasilera d'Escacs com també de la Federació Internacional d'Escacs. Aplegà un total de 36 jugadors/es de sis escoles diferents: cinc de Corumbá (Brasil) i una de Puerto Suárez (Bolívia). S'hi van repartir un total de 22 medalles comptant les categories sub-8; sub-10; sub-12 i sub-14 tant masculines com femenines.Escola Cyríaco de Toledo, seu del torneig, convertida en castell.

El campeonato tuvo lugar el pasado 24 de agosto en la escuela Cyríaco Félix de Toledo, en pleno centro de Corumbá, en el marco de la tercera etapa del Circuito Internacional Escolar RPD 2019, con validez tanto de la Federación Brasileña de Ajedrez como también de la Federación Internacional de Ajedrez. Reunío a un total de 36 jugadores/as de seis escoles diferentes: cinco de Corumbá (Brasil) y una de Puerto Suárez (Bolivia). Fueron entregadas un total de 22 medallas contando todas las categorías sub-8; sub-10; sub-12 y sub-14, tanto masculinas como femeninas.


L'escola es decorà com si d'un castell es tractés i una petita comitiva rebia el personal que s'hi apropava: petits, grans, jugadors, espectadors... Una llegenda feta a mà s'entregava a cada participant.La escuela fue decorada como si de un castillo se tratase. Una pequeña comitiva recibía a la entrada a todas las personas que nos acercamos al acontecimiento: pequeños, mayores, jugadores/as, espectadores...


Vestíbul de l'Escola-Castell
Abans d'iniciar-se el torneig com a tal s'hi va fer una cerimònia d'obertura amb parlaments, tant de la directora del centre, com dels organitzadors de la jornada, així com del regidor d'esports i educació de l'ajuntament de la ciutat. S'hi va poder escoltar i cantar l'himne brasiler i gaudir d'unes coreografies especialment elaborades per a l'ocasió amb unes fantàstics vestits.Antes de iniciarse el torneo com tal se celebró una ceremonia de apertura con parlamentos, tanto de la directora del centro, como de los organizadores de la jornada, así como del concejal de deportes y educación del ayuntamiento de la ciudad. Se pudo también escuchar y cantar el himno brasileño y disfutar de coreografías especialmente elaboradas para la ocasión con fantásticos vestidos.
S'hi van disputar cinc rondes de joc. Partides ràpides a 15 minuts per jugador. Dominà de cap a cap la jove boliviana de l'escola Madre Clara Ricci de Puerto Suárez Anahi Gil Márquez, guanyant la totalitat de les seves partides (única invicta). En la categoria sub-10 destacà també el joveníssim Joel Arce, de la mateixa escola que la Anahi (només va perdre contra ella). Cal destacar l'excel·lent organització, a càrrec de la directora del centre María Clarice; de l'àrbitre principal i ànima dels principals esdeveniments i projectes escaquístics de la ciutat Augusto Samaniego; l'àrbitre auxiliar Diego Samaniego i la brillant i creativa mestra de cerimònies Vitória Regia Garcia da Silva Kassar.
Sala de joc a l'inici de l'última i decisiva ronda.
Se disputaron cinco rondas de juego. Partidas rápidas a 15 minutos por jugador. Dominó de principio a fin la joven boliviana de la escuela Madre Clara Ricci de Puerto Suárez Anahi Gil Márquez, ganando todas sus partidas (única invicta). En la categoría sub-10 destacó también el jovencísimo Joel Arce, de la misma escuela que Anahi (solo perdió contra ella). Cabe destacar la excelente organización, a cargo de la directora del centro María Clarice; del árbitro principal y alma de los principales acontecimientos y proyectos ajedrecísticos de la ciudad Augusto Samaniego; del árbitro auxiliar Diego Samaniego y de la brillante y creativa maestra de ceremonias Vitória Regia Garcia da Silva Kassar.


Anahi Gil Márques guanyadora invicta del torneig (foto Pamela Fonçalves)
En acabar el campionat s'oferí a tothom suc natural i galetes i es procedí a l'entrega de premis i recordotaris, alguns dels quals molt elaborats i fets a mà com heu pogut comprobar anteriorment. És un moment on l'excel·lència per part de l'organització, la seva il·lusió, entusiasme i sinceritat deixen petjada en la canalla.El vestíbul del "castell" es va fer petit en la cloenda i entrega de premis.

Al término del torneo se ofreció a todo el mundo zumo natural y galletas y se procedió a la entrega de premios y recordotarios, algunos de los cuales muy elaborados y hechos a mano, como habéis podido comprobar anteriormente. Un momento en el que la excelencia por parte de la organización, su ilusión, entusiasmo y sinceridad dejan huella en los niños.Amb Adriana Pires, Augusto Samaniego i Vitória Regia Garcia (foto Pamela Gonçalves).


á 
Entreu al bloc xadrez corumbá si voleu veure moltes més fotografies de la jornada.

Entrad en xadrez corumbá si quereis ver muchas más fotografías de la jornada.Propers esdeveniments

L'activitat escaquista a Corumbá no para. Cada dissabte al matí, a la Praça da Independência es congrega un grup de persones entusiastes per l'art en general i pels escacs. Aquestes trobades reben el nom de Passa na praça que a arte te abraça. Tots els dissabtes a partir de les 8.30h.

La actividad ajedrecística en Corumbá no cesa. Cada sábado por la mañana, en la Praça da Independência, se reúne un grupo de personas entusiastas por el arte en general y por el ajedrez. Estos encuentros reciben el nombre de Passa na praça que a arte te abraça. Todos los sábados a partir de las 8.30h.


Praça o Jardim da Independência (Corumbá, MS)El 14 de setembre campionat de partides ràpides en una gelateria en ple centre de la ciutat, amb premis molt llaminers.

El 14 de septiembre campeonato de partidas rápidas en una heladería en pleno centro de la ciudad, con premios muy golosos.I molt important: Olimpiada de Xadrez Fronteira Oeste, que tindrà la seva seu a l'escola Clio Proença, a la part alta de Corumbá. S'esperen prop de 200 escolars (categories sub-6 a sub-18 anys)  i l'arribada d'unes 500 persones a la ciutat blanca l'11 d'octubre de 2019.

Y muy importante: Olimpiada de Xadrez Fronteira Oeste, que tendrá como sede la escuela Clio Proença, en la parte alta de Corumbá. Se esperan cerca de 200 escolares (categorías sub-6 a sub-18 años) y la llegada de unas 500 personas a la ciudad blanca el 11 de octubre de 2019.

Xadrez que liberta


Xadrez que liberta és el nom (" escacs que alliberen") del projecte ideat pel jutge André Luiz Monteiro. Es desenvolupa al presidi femení Carlos Alberto Jonas Giordano. L'activitat preveu dotar a les assistents d'eines per prendre decisions i ser-ne consecuents, tenir la ment i la persona activa, socialitzar-se positivament i reduir el temps de pena a la presó (cada 12 hores de classe es redueix un dia d'estada).

Xadrez que liberta es el nombre ("ajedrez que libera") del proyecto ideado por el juez André Luiz Monteiro. Se desarrolla en el presidio femenino Carlos Alberto Jonas Giordano. La actividad prevé dotar a las asistentes de herramientas para tomar decisiones y actuar en consecuencia, tener la mente y la persona activa, socializarse positivamente y reducir el tiempo de pena en presión (cada 12 horas de clase se reduce en un día la estancia).


Podeu conèixer més aquest projecte llegint el següent enllaç.

Podeis conocer más este proyecte leyendo el siguiente enlace.


El canal O Globo se'n fa ressò, clicant la fotografia accedireu al vídeo:

Noticiario O Globo, vídeo:https://globoplay.globo.com/v/5454426/Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada