dilluns, 24 de juny del 2019

III Jornadas Internacionales de Ajedrez Francesch Vicent 2019

El cap de setmana de l'1 i el 2 de juny tingué lloc a Sogorb (Castelló), les III Jornadas Internacionales de Ajedrez Francesch Vicent, amb la disputa de dos campionats, un d'infantil i un altre d'obert, tallers d'escacs educatius i ponències a càrrec de variades i prestigioses veus del món dels escacs. 


























El fin de semana del 1 y el 2 de junio tuvo lugar en Segorbe (Castellón), las III Jornadas Internacionales de Ajedrez Francesch Vicent, con la disputa de dos campeonatos, uno infantil y otro un abierto, talleres de ajedrez educativo y ponencias a cargo de variadas y prestigiosas voces del mundo del ajedrez.


Sogorb és una bonica i tranquil·la ciutat, capital de la comarca de l'Alt Palància (Castelló), amb molta història, personatges il·lustres i destacats monuments. 



El temps transcorre plàcidament als afores de Sogorb un matí de diumenge.




















En Migue Malo, àlias OCACHESS, per ser el creador d'aquest popular joc, organitza aquestes jornades des de fa tres anys, com a màxim responsable de la Escuela de Ajedrez Francesch Vicent del Club de Ajedrez Alto Palancia, que ell mateix presideix, on desplega mitjans únics en matèria d'escacs educatius a Espanya. 



Escuela de Ajedrez Francesch Vicent (foto cedida per Migue Malo).
















Segorbe es una bonita y tranquila ciudad, capital de la comarca del Alto Palancia (Castellón), que desborda historia, personajes ilustres y destacados monumentos.


Francesch Vicent, natural de Segorbe, fundador dels escacs moderns.


























Migue Malo, alias OCACHESS, por ser el creador de este popular juego, organiza estas jornadas desde hace ya tres años, siendo el máximo responsable de la Escuela de Ajedrez Francesch Vicent del Club de Ajedrez Alto Palancia, que el mismo preside, donde despliega medios únicos en materia de ajedrez educativo en España.



Migue Malo "Ocachess" (foto blog de una madre desesperada).
















Dissabte dia 1


De matí es disputà el torneig infantil, amb la participació d'una seixantena de joves jugadors. Paral·lelament tingueren lloc els tallers per a adults, i també petits, a partir d'una mostra de diferents jocs: escacs ferriz, ocachess, chesstratego, escacs pintables, escacs gegants de terra, retallables i pintables... A la tarda en Migue Malo ens féu de guia per la ciutat i ens endinsà en la seva història tot visitant el Museo Segorbinos Ilustres. Temps lliure després i, més tard, trobada prèvia i sopar per tancar la nit.



Torneig infantil (foto extreta d'El ajedrez a la escuela)














Un dels tallers (foto extreta d'El ajedrez a la escuela)
















Por la mañana se desarrollaron los talleres para adultos, y también pequeños, a partir de una muestra de diferentes juegos: ajedreces Ferriz, Ocachess, Chesstratego, ajedreces pintables, ajedreces gigantes de suelo, recortables y pintables... Por la tarde Migue Malo nos hizo de guía por la ciudad y nos sumergió en su rica historia visitando el Museo Segorbinos Ilustres. Tiempo libre a continuación y, más tarde, cita previa y cena conjunta para cerrar la noche.


Diumenge dia 2


De matí es disputaren les tres primeres rondes de l'Open Internacional, amb la presència de dos GM i diversos MI i MF. El torneig es clouria a la tarda, doncs, després d'aquesta primera tongada de partides van tenir lloc les destacades ponències a càrrec de rellevants figures internacionals en diferents àmbits dels escacs.



Més de 50 participants a l'Open Internacional, arbitrat de matí
per Rubén Crespo i, a la tarda, per Luis Blasco de la Cruz.
















Por la mañana se disputaron las tres primeras rondas del Open Internacional, con la presencia de dos GM y diversos MI y MF. El torneo se cerraría por la tarde, ya que, después de esta serie de primeras partidas, tuvieron lugar las destacadas ponancias a cargo de relevantes figuras internacionales en diferentes ámbitos del ajedrez.


Ponència 1. Implantación del ajedrez en el aula. Recursos didácticos. Miriam Monreal


Miriam Monreal és la coordinadora del programa d'Aragó El ajedrez a la escuela, projecte de gran èxit en tota la regió i que, si l'aritmètica no fa canviar les tornes a la comunitat aragonesa després de les últimes eleccions, farà que els escacs arribin a tota la població des dels 3 fins als 14 anys de manera curricular el proper curs escolar.

Miriam Monreal es la coordinadora del programa de Aragón El ajedrez a la escuela, proyecto de gran éxito en toda la región y que, si la aritmética no trastoca los planes iniciales en la comunidad aragonesa después de las últimas elecciones, hará que el ajedrez llegue a toda la población desde los 3 hasta los 14 años de manera curricular el próximo curso escolar.




Miriam Monreal durant la seva ponència (foto Luis Blasco).



















En la seva ponència desgrana els punts clau dels èxits del programa, basant-se, en la il·lusió, la formació de qualitat, el treball en equip, la creativitat individual casant amb compartir recursos i coneixements, i el treball. Escoltem-la en un breu fragment dels minuts inicials de la seva exposició.


En su ponencia desgrana los puntos clave del éxito del programa, basándose en la ilusión, la formación de calidad, el trabajo en equipo, la creatividad individual casando con compartir recursos y conocimientos, y el trabajo. Escuchémosla en un breve fragmento de los minutos iniciales de su exposición.






Ponència 2. Aplicaciones sociales y terapéuticas del ajedrez. Luis Blasco de la Cruz

Luis Blasco de la Cruz ostenta un impressionant currículum a nivell tant nacional com internacional, tant en l'àmbit formatiu com també com a organitzador i com a àrbitre. Coordina projectes tan importants a Espanya com Castle Project (forma mestres en escacs educatius en el primer Erasmus Plus a Espanya sobre escacs); Ajedrez y TDAH (primer premi al millor projecte d'escacs socials i terapèutics en la London Chess Conference 2015) o La mejor jugada (formació dins les presons).


Luis Blasco de la Cruz ostenta un impresionante currículum tanto a nivel nacional como internacional, tanto en el ámbito formativo como también como organizador y como árbitro. Coordina proyectos tan importantes en España como Castle Project (forma a maestros en ajedrez educativo en el primer Erasmus Plus en España sobre ajedrez); Ajedrez y TDAH (primer premio al mejor proyecto de ajedrez social y terapéutico en la London Chess Conference 2015) o La mejor jugada (formación en cárceles).


Luis Blasco de la Cruz durant la seva ponència.




















En la seva ponència contraposa els escacs educatius dels escacs competitius, i inclou dins del primer àmbit els programes que es desenvolupen en centres penitenciaris o de desintoxicació, així com aquells que aborden qualsevol problemàtica de la salut, ja que segons ell es necessita un treball molt elaborat i àmpliament desenvolupat per poder aconseguir resultats més enllà dels propis resultats educatius. Destaca que allò més important és ensenyar a pensar i a prendre les millors decisions dins de les posibilitats de cadascú.


En su ponencia contrapone el ajedrez educativo del ajedrez competitivo, e incluye dentro del primer ámbito los programas que se desarrollan en centros penitenciarios o de desintoxicación, así como todos aquellos que abordan cualquier problemática de salud, ya que según el se necesita un trabajo muy elaborado y ampliamente desarrollado para conseguir resultados más allá de la propios resultados educativos. Destaca que lo más importante es enseñar a pensar y a tomar las mejores decisiones dentro de las posibilidades de cada persona.





Ponència 3. Post mortem. Hacer filosofía con el ajedrez. Francisco J. Fernández

Francisco Javier Fernández és doctor en filosofia i ha estat professor de les Universitats del País Vasc i de Jaén. És jugador federat, monitor i àrbitre d'escacs. En el seu llibre El ajedrez de la filosofía planteja múltiples perspectives des de les quals es pot plantejar els escacs. 

Francisco Javier Fernández es doctor en filosofía y ha sido profesor de las Universidades del País Vasco y de Jaén. Es jugador federado, monitor y árbitro de ajedrez. En su libro El ajedrez de la filosofía plantea múltiples perspectivas desde las cuales puede plantearse el ajedrez.

F. J. Fernández durant la seva ponència (foto elperiodic.com/Segorbe)






















Parteix dels escacs com un joc i, com a tal, l'eleva pel seu valor en si, tot i la seva poca trascendència vital. Recorda Saussure i la seva metàfora del llenguatge amb els escacsFernández dubta de la introducció dels escacs a les escoles, ja que segons ell, tot ho "espatlla". Diu que el seu èxit és possible però, que tot depén de que es generi una demanda real i de la manera com l'afronti el professorat.

Parte del ajedrez como un juego y, como tal, lo eleva por su propio valor en si, aún reconociendo su poca trascendencia vital. Recuerda a Saussure y su metáfora del lenguaje con el ajedrez. Fernández duda de la introducción del ajedrez en las escuelas, ya que según el, todo lo "estropea". Su éxito es posible afirma, a pesar de todo, aunque dependerá en gran medida de que se genere una demanda real y de la manera cómo la encare el profesorado.





Ponència 4. El fortalecimiento del ajedrez femenino. Damaris Abarca.

Damaris Abarca és una destacada jugadora i àrbitre internacional. Presideix la Federación Chilena de Ajedrez. Té un paper molt actiu en institucions i esdeveniments on defensa el paper de la dona en el món dels escacs, com ara a la Comissió Mundial d'Escacs Femenins de la Federació Internacional d'Escacs. Comentarista i col·laboradora per al portal chess.24 en espanyol.


Damaris Abarca es una destacada jugadora y árbitro internacional. Preside la Federación Chilena de Ajedrez. Tiene un papel molt activo en instituciones y eventos en los cuales defiende el papel de la mujer en el mundo del ajedrez, como por ejemplo en la Comisión Mundial de Ajedrez Femenino de la Federación Internacional de Ajedrez. Comentarista y colaboradora del portal chess.24 en español.


Damaris Abarca durant la seva ponència(foto elperiodic.com/Segorbe).


















En la seva ponència ha deixat en evidència estadística l'escassa presència femenina en els llocs dirigents i representatius de les institucions escaquistes. Ha fet un repàs històric de la indiferència i el menyspreu que ha patit la dona en el món competitiu dels escacs i, tot aixecant la veu per fer-nos reflexionar (ha instat sovint al públic a participar), ens ha animat a trencar els tòpics i els estereotips i canviar-hi les tornes. 

En su ponencia ha dejando en evidencia estadística la escasa presencia femenina en los puestos dirigentes y representatvos de las instituciones ajedrecísticas. Ha hecho un repaso histórico de la indiferencia y el desprecio que ha sufrido la mujer en el mundo competitivo del ajedrez y, al mismo tiempo que ha alzado la voz para hacernos reflexionar (ha instado a menudo al público a participar), nos ha animado a romper los tópicos y los estereotipos y a darle la vuelta a la tortilla.




Ponència 5. El postrero legado de Francesch Vicent. Una propuesta renovadora para la era tecnológica del ajedrez. José Antonio Garzón.

José Antonio Garzón és historiador, periodista i investigador de la història dels escacs, n'és un veritable erudit, expert mundial. Autor de diversos llibres i treballs d'investigació on acredita l'origen valencià dels escacs moderns, i la importància de Segorbe i del seu il·lustre ciutadà Francesch Vicent.

José Antonio Garzón es historiador, periodista e investigador de la historia del ajedrez, de la cual e un verdadero erudito y experto mundial. Autor de diversos libros y trabajos de investigación donde acredita el origen valenciano del ajedrez moderno, así como la importancia de Segorbe y de su ciudadano ilustre Francesch Vicent.


J. A. Garzón durant la seva ponència (foto elperiodic.com/Segorbe).


















En la seva ponència fa un ràpid repàs a algunes de les dates clau en la història dels escacs tal i com avui els coneixem. Explica la importància cabdal de Francesch Vicent en la fundació dels escacs moderns, amb la creació de la figura de la dama i la seva gestació. Va explicant diferents jocs precursors dels escacs moderns així com de la modalitat dels escacs aleatoris inventada per Bobby Fischer. D'aquesta manera ens instrueix en els escacs de dos canvis, a partir d'una idea original de Francesch Vicent

En su ponencia hace un rápido repaso a algunas de las fechas clave en la historia del ajedrez tal y como hoy lo conocemos.  Explica la importancia crucial de Francesch Vicent en la fundación del ajedrez moderno, con la creación de la figura de la dama, así como su previa y completa gestación. Va explicando diferentes juegos precursores del ajedrezz moderno, así como también de la modalidad del ajedrez aleatorio inventada per Bobby Fischer. De esta manera nos acaba instruyendo en el ajedrez de dos trueques, a partir d'una idea original de Francesch Vicent.





Després d'aquestes magnífiques ponències vàrem dinar plegats l'equip de ponents i part del públic asistent entre el qual s'hi aplegaven algunes cares conegudes dels escacs educatius d'arreu del país, vingudes expressament per a l'ocasió (sens dubte, s'ho mereixia). com ara Rubén Crespo, Iván Martínez Perán o Maria Muñoz, Bon menjar i millor companyia. Agrair a Migue Malo i a Pilar Cordero l'extraordinària organització i millor acollida, la seva atenció i generositat. I ara a esperar la quarta edició... fins l'any vinent...



L'equip de ponents, amb Migue Malo en el centre (foto Luis Blasco).



















Después de estas magníficas ponencias compartimos comida el equipo de ponentes y parte del público asistente entre el cual se congregó algunas caras conocidas del ajedrez educativo del país, venidas expresamente para la ocasión (sin duda, lo merecía). como por ejemplo Rubén Crespo, Iván Martínez Perán o María Muñoz, Buena comida y mejor companía. Agradecer a Migue Malo y a Pilar Cordero la extraordinaria organización del evento y su inmejorable acogida, su atención y generosidad. Y ahora a esperar la cuarta edición... hasta el año que viene...



Foto "de família" després del dinar (foto Luis Blasco).


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada