dimarts, 17 de març del 2020

Torneig de Candidats 2020

Dimarts dia 17 va començar el Torneig de Candidats 2020 que enfronta una selecció dels millors jugadors del món. Qui guanyi li disputarà a Magnus Carlsen el títol de campió del món. És una de les poques competicions que no ha alterat el seu calendari ni s'ha anul·lat, malgrat que aquests dies, s'hagi prohibit qualsevol prova a Rússia... excepte aquesta. Es prenen mesures extraordinàries per evitar contagis i la salutació de mans serà tan sols voluntària. Així, per exemple, el xinès Ling Diren, un dels màxims favorits, ha hagut d'arribar amb més de dues setmanes d'antelació i sotmetre`s a quarentena.

Aquest important campionat, probablement el segon més important, després del Campionat del Món, es celebra, en aquesta ocasió, a la ciutat russa de Iekaterimburg. Abans del seu inici s'ha generat debat i polèmica, força dies abans que esclatès a Europa el coronavirus. Després de negar el seu aplaçament, demanat per Wang Hao i Teimur Radyábov, el segon optà per retirar-se i no disputar-lo com a mesura preventiva per no contagiar-se. El substitueix Maxime Vachier-Lagrave, durant força temps dins del top ten dels escacs mundials.



Sala de joc sense públic (foto: Maria Emeliánova).














Martes día 17 empezó el Torneo de Candidatos 2020 que enfrenta a una selección de los mejores jugadores del mndo. Quien gane retará a Magnus Carlsen por el título de campeón del mundial. Es una de les pocas competiciones que no ha alterado su calendario ni se ha anulado, a pesar de que estos días, se haya prohibido cualquier prueba en Rusia... excepto esta. Se toman medidas extraordinarias para evitar contagios y el saludo de manos será tan solo voluntario. Así, por ejemplo, el chino Ling Diren, uno de los máximos favoritos, ha tenido que llegar con más de dos semanas de antelación y someterse en cuarentena.

Este importante campeonato, probablemente el segundo más importante, después del Campeonato del Mundo, se celebra, en esta ocasión, en la ciudad russsa de Ekaterimburgo. Antes de su inicio se ha generado debate y polémica, unos cuantos días antes de que estallase en Europa el coronavirus. Después de negar su aplazamiento, solicitado por Wang Hao y Teimur Radyábov, el segundo optó por retirarse y no disputarlo como medida preventiva para no contagiarse. Le sustituye Maxime Vachier-Lagrave, durante bastante tiemps dentro del top ten del ajedrez mundial.


Radyábov (a l'esquerra) va cedir el seu lloc a Vachier-Lagravae(a l'esquerra).



















Així doncs, els jugadors que disputen el torneig són:

Jugadores que disputarán el torneo:

- Fabiano Caruana (Estats Units)
- Ding Liren (Xina)
- Wang Hao (Xina)
- Anish Giri (Holanda)
- Alexander Grischuk (Rússia)
- Ian Nepomniachtchi (Rússia)
- Kirill Alekseenko (Rússia)
- Maxime Vachier-Lagrave (França)


Fabiano Caruana durant el darrer mundial que li disputà a Carlsen.

















Entre els favorits es compta amb Fabiano Caruana, actual sots-campió mundial i número 2, darrera Carlsen, i el sòlid Ding Liren que, fins fa vàries setmanes, va batre el rècord de Mikhail Tal de més de quaranta anys fins arribar a 95 partides sense perdre (l'implacable Carlsen el batria poc després amb 111 partides).


Entre los favoritos se cuenta con Fabiano Caruana, actual subcampeón mundial y número 2, detrás Carlsen, y el sólido Ding Liren que, varias semanas atrás, batía el récord de Mikhail Tal de más de cuarenta años al alcanzar las 95 partidas sin perder (que el implacable Carlsen volvería a pulverizar poco después con 111).



Ding Liren vol disputar-li a Carlsen el títol mundial.



















La cerimònia inaugural comptà amb una enorme sala plena de gom a gom:


Ceremonia inaugural con la sala a reventar (Foto: Federación Rusa de Ajedrez).


















Ronda 1:

En una partida tècnica molt disputada Vachier-Lagrave i Caruana van firmar l'empat. També van empatar Grischuk i Alekseenko, després que el primer desaprofités un cert aventatge apurat de temps. Victòria de Nepomniachtchi amb negres davant de Giri, en una partida brillant que va resoldre el primer després d'una conscienzuda preparació del segon però no prou aconseguida. Sorpresa en el duel xinès, Hao (negres) derrotà Liren demostrant una gran fortalesa i talent.


Link partides ronda 1


En una partida técnica muy disputada Vachier-Lagrave y Caruana firmaron el empate. También empataron Grischuk y Alekseenko, después que el primero desaprovechó una pequeña ventaja apurado de tiempo. Victoria de Nepomniachtchi con negras ante Giri, en una partida brillante que resolvió el primero después d'una conscienzuda preparación del segundo pero no lo suficienteme conseguida. Sorpresa en el duelo chino, Hao (negras) derrotó Liren demostrando una gran fortaleza y talento.


Ronda 2:

Liren va perdre la segona partida consecutiva davant Vachier-Lagrave. Per altra banda Caruana va vèncer brillantment Alekseenko. Taules en la resta de partides.



Salutació inicial entre Nepomniachtchi i Grischuk (foto: Lennart Ootes).
















Liren perdió su segunda partida consectiva, esta vez ante Vachier-Lagrave. Por otra parte Caruana venció brillantemente a Alekseenko. Tablas en el resto de partidas.


Link partides ronda 2


Ronda 3

Partida del dia l'enfrontament entre els dos màxims favorits, Diren i Caruana. Diren ressuscita davant l'escomesa de Caruana. Duel vibrant que podeu seguir amb l'anàlisi d'en Leontxo García. Empat a la resta de partides, el que suposa que tot estigui per decidir encara, resta molt de campionat.



Moments abans de l'inici Diren; Caruana (foto: Maria Emeliánova).
















Partida del día el enfrentamiento entre los dos máximos favoritos, Diren y Caruana. Diren resucita ante la acometida de Caruana. Duelo vibrante que podéis seguir con los análisis de Leontxo García. Empate en el resto de partidas, lo que supone que todo esté por decidir todavía, queda mucho campeonato por delante.


Link partides ronda 3



Ronda 4

Empat en totes les partides. La més interessant i disputada, prop de les cinc hores de joc, la que enfrontava Caruana (blanques) i Nepomniachtchi (negres).

Empate en todas las partidas. La más interesante y disputada, cerca de las cinco horas de juego, la que enfrentaba a Caruana (blancas) contra Nepomniachtchi (negras).


Link partides ronda 4



Ronda 5

Espectacular jornada de joc i declaracions. Trepidant partida entre Giri i Caruana que no rematà el primer: taules. Més encara la disputada entre Alekseenko i Vachier-Lagrave amb constants intercanvis tàctics. Grischuk i Ding protagonitzaren el post partit (empat entre tots dos) amb dures i sinceres declaracions. El rus demanà la suspensió del torneig; mentre que el xinès confesà que jugava més bé i més a gust després d'abandonar l'hotel oficial i descansar en un altre on "pot obrir les finestres". Victòria de Nepomniachtchi sobre Wang, gran forma la d'en "Nepo", inspirat i sòlid se situa líder en solitari amb 3 punts, seguit del francès Vachier-Lagrave amb 2,5.


Espectacular jornada de juego y declaraciones. Trepidante partida entre Giri y Caruana que no remató el primero: tablas. Más aún la disputada entre Alekseenko y Vachier-Lagrave con constantes intercambios tácticos. Grischuk y Ding protagonizaron el post partido (empate entre ambos) con duras y sinceras declaraciones. El ruso solicitó la suspensión del torneo; mientras que el chino confesó que jugaba mejor y más a gusto después de abandonar el hotel oficial y descansar en otro donde "puede abrir las ventanas". Victoria de Nepomniachtchi sobre Wang, gran forma la de "Nepo", inspirado y sólido se sitúa líder en solitario con 3 puntos, seguido del francés Vachier-Lagrave con 2,5.



Link partides ronda 5


Ronda 6

Nepomniachtchi va vèncer ràpidament, amb relativa facilitat a Ding, un dels favorits, i es destaca al capdavant de la classificació amb un punt d'aventatge sobre Vachier-Lagrave, que empatà amb Wang. El rus es perfila com a clar candidat a vèncer el torneig. Empat entre Caruana i Grischuk i victòria amb set hores de joc de Giri sobre Alekseenko. Aquest últim, apurat de temps, executà perfectament una difícil maniobra en el final per forçar taules però, quan havia fet el més difícil, errà en la darrera jugada i cedí dolorasement davant l'holandès, que guanya la seva primera partida en el torneig.



Nepomniachtchi despunta fins el moment (foto: Lennart Ootes)
















Nepomniachtchi venció rápidamente, con relativa facilidad a Ding, uno de los favoritos, y se destaca al frente de la clasificación con un punto de ventaja sobre Vachier-Lagrave, que empató amb Wang. El rus se perfila como claro candidato a vencer el torneo. Empate entre Caruana y Grischuk y victoria con siete horas de juego de Giri sobre Alekseenko. Eest último, apurado de tiempo, ejecutó perfectamente una difícil maniobra en el final para forzar tablas pero, habiendo hecho lo más difícil, erró en su última jugada y cedió dolorasemente ante el holandés, que gana su primera partida en el torneo.



Link partides ronda 6


Ronda 7

Nepomniachtchi s'ha enfrontat a Vachier-Lagrave, primer contra segon classificat. Ha tornat a jugar la defensa francesa i, el francès, s'ha preparat a fons estudiant la partida que disputà el seu rival contra Alekseenko, millorant la seva resposta. Ha sortit millor de l'obertura i ha derrotat el líder fins el moment. La resta de partides han acabat amb empat. D'aquesta manera Nepomniachtchi i Vachier-Lagrave lideren la classificació amb un punt d'aventatge sobre la resta de jugadors, a excepció de Ding i Alekseenko que la tanquen a dos punts de tots dos.



Nepomniachtchi es rendeix davant Vachier-Lagrave (foto: Maria Emeliánova).

















Nepomniachtchi se ha enfrentado a Vachier-Lagrave, primero contra segundo clasificado. El ruso ha vuelto a jugar la defensa francesa y, el francés, se ha preparado a fondo estudiando la partida que disputó su rival contra Alekseenko, mejorando su respuesta. Ha salido mejor de la apertura y ha derrotado al líder hasta el momento. el resto de partidas ha terminado en empate. De esta manera Nepomniachtchi y Vachier-Lagrave lideran la clasificación con un punto de ventaja sobre los demás jugadores, a excepción de Ding y Alekseenko, que la cierran a dos punts de ambos.



Suspensió del torneig / Suspensión del torneo

Hores més tard del tancament de la setena ronda, la FIDE ha decidit suspendre el torneig. La decisió s'ha pres després de que a Rússia s'hagin cancel·lat tots els vols de sortida i de retorn. Per garantir la tornada a casa de tota la comunitat escaquista desplaçada a Iekaterimburg, incloent els jugadors, òbviament, que han estat evacuats amb urgència en un vol xàrter amb destinació a Amsterdam. Per ara no hi ha data per a la continuació del torneig ni se sap en quines condicions es reprendrà.


Horas más tarde del cierre de la séptima ronda, la FIDE ha decidido suspender el torneo. La decisión se ha tomado después de que en Rusia se hayan cancelado todos los vuelos de salida y de retorno. Para garantizar la vuelta a casa de toda la comunidad ajedrecística desplazada a Ekaterimburgo, incluyendo a los jugadores, obviamente, que han sido evacuados con carácter de urgencia en un vuelo chárter con destinación a Amsterdam. Por ahora no hay fecha para la continuación del torneo ni se sabe en qué condiciones se reanudará.



FIDE World Chess (portal oficial)







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada