dilluns, 21 d’octubre de 2019

5è A; Xavixec

Dimarts passat, dia 15 d'octubre, van tenir lloc les primeres partides a l'escola de tota una classe contra mi, va ser als dos cinquens. Prèviament vam repassar la normativa i la utilitat de l'enroc, així com la de la coronació. La manera més efectiva d'aprendre a jugar és practicant i, posteriorment, analitzar la partida: encerts i errades. A primera hora del matí es va disputar la partida amb 5è A, l'alumnat vau preferir portar les peces blanques.

Aquí teniu la partida:

1. Nc3 e5 2. d3 d5 3. Nh3 Nc6 4. Ng5 Bc5 5. h4 Nf6 6. Rh3 O-O 7. Re3 d4 8. Nb1 dxe3 9. fxe3

Posició després de 3. Nh3

Després de tres moviments els meus peons negres dominen el centre. El vostre cavall convé dur-lo cap al centre (millor a f3).


Posició després de 6. Rh3

La torre convé activar-la més tard. És l'única peça que controla el mateix nombre de caselles tant en un cantó com en el centre (14 concretament), si voleu estar-ne més segurs vosaltres mateixos podeu fer-ne la prova. A més a més puc capturar-la amb el meu alfil blanc. Fixeu-vos. heu tornat a moure el cavall (d'h3 a g5) sense que m'amenaceu res, amb una senzilla jugada com h6 us el podria fer recular. Tot seguit faré l'enroc i tindré el meu rei més protegit; per contra, vosaltres ja no el podreu fer pel cantó del rei.

Posició després de 7...d4
Torneu a moure la torre. A l'inici de la partida, entre les 32 dues peces que ocupen la meitat de tot el tauler és una temeritat. La torre necessita espais amplis per poder exercir la seva potència de joc. Situada al mig del tauler amb una senzilla jugada de peó faig una doble amenaça.

A continuació vau tornar el cavall a la seva casella d'origen i, després de les respectives captures va acabar la classe amb aquesta posició:

Posició final en acabar la classe.
Recordeu tres idees bàsiques a l'inici de la partida, anomenat obertura:

1. Moveu un o dos peons centrals.
2. Treieu els cavalls i els alfils cap al centre.
3. Feu l'enroc el més aviat possible.


Aquí teniu la partida:
Cap comentari:

Publica un comentari