dijous, 29 de desembre del 2016

Campionat Mundial de partides blitz Doha 2016

Karjakin ha consumat la seva revenja contra Carlsen. Després de guanyar-li dijous, en la primera jornada del Campionat del Món de partides blitz (a 3 minuts per jugador), ahir es va proclamar com a campió, afavorint-li el desempat a punts amb el noruec, 16,5 punts sobre 21 possibles. Carlsen ho tenia tot a favor després de vèncer les quatre darreres partides abans de l'última ronda, li treia mig punt a Karjakin però, aquest, aprofità l'empat del primer en un final de campionat també impressionant (5,5 punts sobre sis possibles).


Karjakin, eufòric llueix la seva medalla d'or















El jove Daniil Dubov (20 anys) completava el podi de forma sorprenent, amb 14,5 punts, empatat amb Nakamura i l'anterior campió, Grischuk.


Podi masculí. Les cares ho diuen tot.



















Ja des de l'inici Karjakin i Carlsen han liderat i protagonitzat el campionat. En acabar la primera jornada encapçalaven la classificació amb 10 punts sobre 12 possibles, seguits dels russos Daniil Dubov i Alexander Morozevich, el francès Vachier-Lagrave i l'emiratounidenc Saleh Salem. L'actual campió, Alexander Grishchuk, es trobava en dissetena posició amb 7,5 punts, mentre que el campió de ràpides Vassily Ivanchuk es trobava en dotzena posició amb 8 punts.


Es van enfrontar en la cinquena ronda i el rus es va endur el "gat a l'aigua", aprofitant un greu error del noruec que va haver de lluitar amb una torre contra la dama. Per si no hi haguès prou morbositat Carlsen va reclamar taules per repetició de jugades, però ho va fer després que finalitzès la partida. Aquest duel ha estat finalment determinant.

Karjakin i Carlsen, novament protagonitzant una tensa rivalitat. 

















Podeu seguir el campionat des dels següents enllaços:


Clica la imatge per seguir el Mundial de blitz


















Pel que fa al campionat femení ha guanyat novament Anna Muzychuk amb 13 punts de 17 possibles, seguida de les russes, empatades a punts, Valentina Gunina i Kateryna Lagno

Després de la primera jornada el quadre femení l'encapçalava la russa Alexandra Kosteniuk amb 7,5 sobre 9 possibles, però no ha rendit al mateix nivell en el tram final del torneig, seguida de la xinesa Wenjun Ju amb 7 punts. En tercera posició empataven amb 6,5 punts la índia Dronavalli Harika, la russa Kateryna Lagno i la campiona de ràpides, la ucraïnesa Anna Muzychuk.


La doble campiona mundial Anna Muzychuk




El podi femení: de dreta a esquerra Lagno, Muzychuk i Gunina







Clica la imatge per seguir el Mundial femení de blitz

dilluns, 26 de desembre del 2016

Campionat Mundial de partides ràpides Doha 2016

Avui dimecres ha acabat a Doha el Campionat Mundial de partides ràpides a 15 minuts per cada jugador per completar tota la partida. Magnus Carlsen, recent tricampió mundial defensava la seva corona de campió d'aquesta modalitat de joc, però de manera brillant el triomf ha estat per a l'ucraïnès Vassily Ivanchuk.

Vassily Ivanchuk, campió mundial de partides ràpides


























La primera jornada va acabar amb el sorprenent i meritori lideratge en la classificació del gran mestre ucraïnès d'Anton Korobov amb 5 punts de 5 possibles, seguit de l'armeni Lev Aronian amb 4,5 punts. Carlsen, que defensava el títol, esperava remuntar amb 3,5 punts després de protagonitzar un mal inici, empatant en la primera ronda amb l'indi Gangulyi i perdent tot seguit amb el georgià Pantsulaia.



La segona jornada acabà dimarts amb el "veterà" i genial Vassily Ivanchuk com a líder en solitari amb 8 punts sobre 10 possibles, jugant a un altíssim nivell, arribant a derrotar amb gran solvència l'actual campió. Per la seva banda el gran mestre noruec va remuntar en part, situant-se en la novena posició, empatat amb altres jugadors, amb 7 punts. Per sobre d'ell, ocupant la segona i la tercera posició respectivament, amb 7,5 punts, es situaven l'azerbaidjanès Mamedyarov i el rus Nepomiachtchi.


Classificació provisional després de la segona jornada:

Classificació dels setze primers a falta de la darrera i definitiva jornada



Ivanchuk, líder després de la segona jornada, guanyà brillantment Carlsen





























La tercera jornada ha estat d'allò més emocionant, arribant-se a l'última ronda amb cinc jugadors empatats en la primera posició. El desempat afavoria Ivanchuk; mentre que Carlsen ocupava el quart lloc en cas d'un hipotètic desempat. I finalment així ha estat, el primer en acabar la seva partida ha estat el veterà jugador ucraïnès, proclamant-se brillantment com a campió, desbancant el gran mestre noruec que, finalment, ha estat tercer, després d'acabar el campionat amb quatre victòries consecutives. En segona posició ha acabat el rus Grischuk, que també ha realitzat un excel·lent campionat. Tots tres han acabat amb 11 punts sobre 15 possibles.

Així ha quedat la classificació final en els 17 primers llocs:


Classificació final















Podi masculí: d'esquerra a dreta Carlsen, Ivanchuk i Grischuk

















Menció especial també per a l'espanyol David Antón Guijarro que ha culminat una tercera jornada espectacular (amb cinc triomfs), acabant el campionat en un històric setè lloc, empatat amb 10 punts amb el quart classificat.


David Antón Guijarro, setè classificat




















Clica per seguir el Mundial 
























Per la seva banda en el quadre femení, on destacava l'absència de Hou Yifan, s'ha proclamat com a campiona del món de partides ràpides la també ucraïnesa Anna Muzychuk, amb 9,5 punts sobre 12 possibles, seguida de la russa Alexandra Kosteniuk amb 8,5 i la georgiana Nana Dzagnidze amb 8.


Anna Muzychuk ha guanyat amb solvència el campionat


















Podi femení: d'esquerra a dreta Dzagnidze, Muzychuk i Kosteniuk





















Mundial femení:

Clica la imatge per seguir el Mundial femení.

dijous, 1 de desembre del 2016

Carlsen, campió mundial

Ahir dimecres es va resoldre finalment el Campionat Mundial d'Escacs que es disputava des del passat dia 11 de novembre a Nova York. Fóu necessari arribar al desempat a partides semiràpides, quatre d'elles a 25 minuts per a cada jugador, doncs hi va haver una gran igualtat entre tots dos finalistes, els quals només aconseguiren de guanyar una partida cadascun.

El ja tricampió mundial Magnus Carlsen amb el seu trofeu 

























La primera partida va ser una mena de continuïtat de les dotze anteriors. Molta igualtat, Carlsen amb una mica més d'iniciativa i consumint menys temps de joc.


La segona va esdevenir més emocionant, Karjakin es va apurar de temps i arribà al final amb una situació clarament desfavorable. Carlsen tinguè les seves opcions però no va saber rematar la partida i Karjakin es defensà amb mestria.


Però a la tercera Carlsen sortí a per totes, més agressiu i cada vegada més inspirat en el seu joc. Molt més ràpid que el rus, aquest es va veure clarament superat i esgotà gairebé tot el seu temps.


Karjakin sortí més atacant en l'última partida, per primera vegada en tot el campionat pel darrere en el marcador. Carlsen jugà millor i va rematar el torneig amb una combinació mestrívola que passarà a la història dels escacs per la seva contundència, bellesa i pel context en el qual es produeix.  Molt meritòria, tenint en compte la situació, el poc temps per pensar i el càlcul anticipat de les jugades que va haver de fer prèviament.

Karjakin en el moment de rebre la seva medalla de subcampió


















LA COMBINACIÓ (o la cirereta del pastís)


Juguen les blanques i fan escac i mat en tres jugades.

Aquesta és la posició que comento anteriorment i que serví per cloure brillanment un campionat potser no brillant però sí molt precís i que anà creixent en intensitat a mesurà anà avançant (excepció de la partida número 12).

Posició després de 49...; Df2

























Si voleu veure tota la partida, així com les altres tres, us deixo l'enllaç aquí sota. També podeu fer-ho en el gadget de la vostra dreta i que hi restarà durant un temps. Que la disfruteu!!

nyc2016.fide.com (partides semiràpides de desempat)

dimarts, 29 de novembre del 2016

Campionat del món Nova York 2016

Tot a punt perquè avui a les 20h, hora espanyola, es decideixi finalment, qui serà proclamat campió mundial d'escacs. Abans d'ahir es "disputava" la darrera partida del matx, la qual, va esdevenir decebedora pel seu poc interès en el joc: 30 jugades en 36 minuts, taules. Tots dos escaquistes es mostraven ja decidits a encarar la definitiva jornada d'avui que sí que es preveu de totes totes emocionant.


Carlsen o Karjakin,un dels dos serà coronat avui com a campió del món
















Es jugaran quatre partides a 25 minuts de joc per a cada jugador. En cas de seguir empatats es jugaran dues partides ràpides a 5 minuts per jugador. Si de persistís l'empat es farien 5 rondes com a màxim d'aquestes partides ràpides. Si novament empatessin es jugaria el sistema "armageddon": 5 minuts per a les blanques i 4 per a les negres, en cas d'empat es donaria per guanyador el jugador de les peces negres.


D'aquesta manera es clourà el campionat que s'inicià a Nova York el passat dia 11 de novembre.


La refeta de Carlsen


L'actual campió Magnus Carlsen es va refer i va igualar novament el marcador

















Dijous passat Carlsen aconseguí finalment, a la desena partida, insòlit en la seva carrera com ell mateix ha confessat, vèncer el joc, sòlid i previsor de Karjakin, treient-se un pes de sobre molt important, igualant de nou el matx i derrotant per fi, l'aspirant rus. No ho va tenir gens fàcil, doncs ha hagut d'esperar molt perquè Karjakin mostrès senyals de nerviosisme sota la pressió d'apropar-se al final del campionat amb tot al seu favor però havent de jugar, lògicament, amb gran precisió. Però el campió és molt campió i, malgrat que ens apropem a un cert grau de perfecció en el joc de dos privilegiats, el component humà ens duu a l'error i, és això precisament, el que dota d'emoció moltes de les coses que tots fem. Sí, tots dos són humans!


Carlsen tornà a somriure


















A Karjakin se li va complicar el Mundial quan ho tenia tot de cara















Recorda

Avui dimecres, novament a les 20.00h, hora peninsular,es juga l'última jornada del campionat. Desempat a partides semiràpides. L'emoció està garantida. Avui sabrem finalment qui serà el campió del món. Pots seguir tota la jornada en directe des del bloc amb els enllaços que actualitzo al moment.

L'actual campió, el noruec Magnus Carlsen



















L'aspirant al títol, el rus Sergei Karjakin


















Viu la jornada en directe!!

Semiràpides de desempat Carlsen - Karjakin (link oficial)

chess24: semiràpides de desempat Carlsen - Karjakin

chessbomb: semiràpides de desempat Carlsen - Karjakin










dijous, 24 de novembre del 2016

El mig joc. Recursos tàctics II.

Partim d'una posició d'una partida real que es va celebrar a Nova York el 1942 entre Helms, que portava les blanques, i Tenner, que portava les negres.

Les negres disposen d'un fort atac. La dama blanca es troba amenaçada pel cavall de d4 que, a la vegada, amenaça amb un atac doble (el rei i la torre) capturant el peó de c2. Si la dama capturès el cavall d'f2 seguiria la jugada Cxc2+ i l'alfil d'a7 podria després capturar la dama.

Però les negres encara no s'han enrocat (greu error).


Fixeu-vos en la posició.

Juguen les blanques i fan mat en dues jugades.

























Escac a la descoberta

Amenaça al rei que es produeix en retirar una peça que s'interposa en la mateixa fila, columna o diagonal en la qual es troba tant el rei com la peça que li acaba fent escac. Si tenim oportunitat de fer aquest escac cal fixar-nos molt bé on portar la peça que retirem per treure'n el màxim profit, doncs és molt perillós.

Si ens tornem a fixar en la posició anterior el cavall d'e5 s'interposa entre la dama i el rei negre, en la mateixa columna, en retirar-se la dama farà escac al rei (descoberta). L'únic, però, és que la dama es troba amenaçada.

La partida segueix:

12. Cxd7+ (sacrifici de la dama, el sacrifici és la entrega voluntària d'una peça a canvi d'obtenir un benefici encara més gran)


























Les negres capturen la dama 12...; Cxe2


























I la partida s'acaba amb un espectacular mat amb escac doble (l'escac doble és un escac a la descoberta en què la peça que es retira amenaça també al rei, l'única defensa possible d'un escac doble és escapar amb el rei).

13. Cf6++


























El cavall d'f6 amenaça al rei i no pot ser capturat perquè l'alfil de b5 amenaça també al rei. No es pot tapar ni en c6 ni en d7 perquè el cavall amenaça al rei. El rei no pot escapar, l'alfil d'a3 domina tota la diagonal fins a f8.

dimarts, 1 de novembre del 2016

Art i escacs a la Fundació Miró

Amb el títol "Fi de partida. Duchamp, els escacs i les avantguardes"  s'exposa a la Fundació Miró de Barcelona una molt interessant mostra del millor art d'avantguarda del segle XX que ha tingut com a tema d'inspiració els escacs.

No ens hem volgut perdre aquesta cita i, aprofitant el pont d'aquest cap de setmana, ens hi hem apropat.


Entrada a la Fundació Miró i cartell de l'exposició




















La figura clau de l'exposició és l'artista i, a la vegada, jugador d'escacs professional, Marcel Duchamp. D'ell es pot veure algun quadre i alguna fotografia, una corbata que li va regalar al mateix Miró, així com obres de Paul Klee, Vasily Kandinsky, Sonia Delaunay, fotografíes de Man Ray (una d'elles amb Salvador Dalí i la seva muller Gala jugant a escacs) i pel·lícules variades, com per exemple un film de dibuixos animats de la Betty Boop. Podem veure també jocs d'escacs de diseny creats per destacats artistes.

Menció especial per a dos quadres de la nostra escriptora Mercè Rodoreda, es veu que també pintava amb molt d'encert, i una fantàstica tela de la cèlebre pintora brasilera Maria Helena Vieira da Silva. Si bé l'obra estrella de l'exposició és sens dubte l'obra "Juga amb confiança" Yoko Ono que, si bé és de l'any 1966, darrerament s'està multiplicant el seu prestigi i la seva cotització.


Galeria d'imatges.

Interessant composició del comunisme rus



















Kandinsky




















Duchamp (cartell)

























Rodoreda

























Vieira da Silva




















Yoko Ono
















Si teniu sort... potser podreu jugar una partideta...

El matrimoni Xavixec abans de començar el joc




















Si en vols veure més... no t'ho pensis més i ves a la Fundació Miró!!

dilluns, 24 d’octubre del 2016

El final

El final és l'última fase del joc d'una partida d'escacs. S'hi arriba quan queden ben poques peces sobre el tauler i resulta complicat d'aconseguir l'escac i mat.

El valor de les peces canvia. Els peons passen a tenir més importància, donat que coronar-ne un pot significar aconseguir un aventatge decisiu.

El rei, per altra banda, passa a tenir un paper més actiu, tant de defensa com també d'atac: pot ajudar els peons a avançar o impedir que ho facin els peons contraris.

A partir d'una única posició avui aprendrem un parell d'idees que ens poden ser d'un gran ajut en el final d'una partida.

Juguen les blanques i guanyen. Com?

Pos28


L'objectiu principal del final de la partida sol ser coronar un peó per tal d'aconseguir un aventatge decisiu.

Analitzarem la posició anterior en dues parts i resoldrem la manera de guanyar per part de les blanques.

Creació d'un peó passat

Tenim un "tres contra tres" de peons encarats, això sí, els blancs més avançats. Hem de crear un peó passat, obrir-li camí entre els tres peons negres. Per tal de fer-ho hem d'avançar el peó del mig "b" (en cas contrari les negres avançarien el seu peó "b" i acabarien ràpidament bloquejant tots els peons.

Pos29

Les negres capturen el peó, provarem amb el peó "c", doncs ens il·lustrarà millor la explicació. Negres: cxb5. Ara NO capturem el peó, si hem desviat el peó negre "c" ara cal desviar el "b" amb el nostre peó blanc "a" per donar via lliure el nostre peó "c".

Pos31

Desviem "b" i el peó blanc "c" ja té el camí lliure.

Negres: bxc5; blanques: c5

Pos32

El peó blanc "c" ja és un peó passat (no té cap peó contrari al seu davant que li pugui barrar el pas).

Però... El rei negre podria agafar el peó blanc aprofitant el seu moviment en diagonal! O no? A la vegada els peons negres "a" i "b" són peons passats i, si coronen tot seguit després de les blanques fan escac i mat. El rei blanc aconseguiria agafar el peó "a", el més allunyat dels dos?

Regla del quadrat

Tracem un quadrat (en aquest cas ens sortirà un rectangle) des d'on està el peó fins a la 8a fila: tenim un primer costat c5-c8. A partir d'aquest costat tracem els altres costats: c5-a5; a5-a8; a8-c8.



La regla del quadrat diu: si el rei en el moment de jugar entra dins del quadrat aconsegueix aturar el peó.

Així doncs, si el rei negre recula a d4 intentant aturar el peó, aquest arribarà abans que no l'atrapi.

Però... i si avancen el peó a, també passat? El rei blanc l'aturarà?



Observem que el peó negre coronaria just després que el peó blanc, però ho faria amb mat. Per tant, veiem si aconsegueix arribar el rei blanc abans que el peó negre tot aplicant la regla que ja coneixem.

Tracem el quadrat: primer costat a4-a1; a4-d4; d4-d1; d1-a1.   



 Juguen les blanques, si mouen el rei aturen el peó, doncs entra dins del quadrat.






dimecres, 5 d’octubre del 2016

El mig joc. Recursos tàctics I.

Un cop els dos oponents han pres posicions sobre el tauler s'inicia el mig joc. Cal pensar plans d'atac o de defensa; iniciar l'atac al rei contrari; guanyar alguna peça (material)...

A continuació us mostraré alguns recursos tàctics que us poden ser molt profitosos si voleu treure aventatge en el joc.


La doble amenaça

Jugada en la qual una sola peça amenaça a dues a la vegada. És anomenada també com a "ulleres".

En aquesta posició juguen les blanques i aconsegueixen un aventatge decisiu.

Pos1

Amb Ce6+ s'amenaça el rei i la dama, que podrà ser capturada després de protegir el rei de l'escac.


Pos2


La clavada

Posició en la qual una peça no es pot moure ja que deixaria descobert al darrere el rei (seria una jugada ilegal) o bé una peça de més valor que podria ser capturada. La peça doncs, no es pot moure i queda "clavada".

Cal aprofitar l'ocasió, una peça sense mobilitat és més provable de ser capturada si l'ataquem.

En la següent posició les blanques tenen el seu cavall clavat, si es mou deixa al descobert la dama que pot ser capturada. És amenaçat a la vegada per dues peces, el cavall i la dama i, tan sols, protegit per una sola, la dama. Tot sembla indicar que el cavall serà capturat però, si ens hi fixem bé, amb un sol moviment tot es pot capgirar.

Juguen les blanques i obtenen un aventatge que pot ser decisiu. Com?

Pos3

Da8!!

Pos4

Contraclavada!! Ara és el cavall negre que no es pot moure i queda clavat, deixa el rei descobert a la vuitena fila. És atacat per dues peces (el cavall i la dama) i, si la dama negra captura el cavall, la dama blanca captura el negre fent escac, l'única salvació seria tapar amb la dama a e8 i, tot seguit, seria capturada rebent mat (mat del passadís a la vuitena fila).


"Raigs x" o escacs "a través"


Jugada en la qual el rei és amenaçat i es veu obligat a moure's, deixant al seu darrere una peça que pot ser capturada.

En aquesta posició juguen les blanques i guanyaran material (una peça). Com?


Pos23

Ab2+ (escac a través)

Pos24

El rei es veu obligat a moure's tot deixant al seu darrere desprotegit l'alfil, que podrà ser capturat.