dissabte, 20 de març del 2021

I Congreso Internacional de Ajedrez Pedagógico e Inclusivo Xalapa 2021

La setmana del 22 al 27 de març tindrà lloc el I Congreso Internacional de Ajedrez Pedagógico e Inclusivo Xalapa 2021. Destacadíssimes personalitats del món dels escacs educatius, socials i terapètics exposaran les seves visions sobre la matèria i les debatran en petites taules rodones en cadascun dels cinc dies laborables. Hi hauran dues taules per dia, la primera s'iniciarà a les 12.40h (hora local mexicana) i a les 19.40h (hora espanyola peninsular); la segona a les 13h (hora local mexicana) i a les 22h (hora espanyola peninsular). 


Vídeo promocional del Congreso:



La semana del 22 al 27 de mazo tendrá lugar el I Congreso Internacional de Ajedrez Pedagógico e Inclusivo Xalapa 2021. Destacadísimas personalidades del mundo del ajedrez educativo, social y terapéutico expondrán sus seves visiones sobre la materia y las debatirán en pequeñas mesas redondas durante cada uno de los cinco días laborables. Habrán dos mesas por día, la primera se iniciará a las 12.40h (hora local mexicana) y a les 19.40h (hora española peninsular); la segunda a las 13h (hora local mexicana) y a les 22h (hora española peninsular). 



El Congreso rep el nom de Sixto Azuara Sánchez, destacat promotor i ensenyant dels escacs a la regió de Xalapa, pertanyent a l'estat de Veracruz (Mèxic). Els incansables i molt competents José Alberto Morales y Víctor Juárez en són els màxims responsables de la seva organització, divulgació i transmissió. Podeu accedir al lloc que han creat per tal d'estar al corrent de tot el congrès clicant aquí. Teniu també un gadget d'accès a la dreta del bloc. Val a dir que el Congreso té també una vessant social i solidària, s'hi pot fer una aportació voluntària per aquesta finalitat i obtenir-ne una constància oficial i una ressenya a partir de la inscripció i registre.


Víctor Juárez, José Alberto Morales i Sixto Azuara
(d'esquerra a dreta, foto del Facebook de J.A. Morales)






















El Congreso recibe el nombre de Sixto Azuara Sánchez, destacado promotor y enseñante del ajedrez en la región de Xalapa, perteneciente al estado de Veracruz (México). Los incansables y muy competentes José Alberto Morales y Víctor Juárez son los máximos responsables de su organización, divulgación y transmisión. Podéis acceder al sitio que han creado para estar al corriente de todo el congreso clicando aquí. Tenéis también un gadget de acceso a la derecha del blog. Cabe decir que el Congreso cumple también con una función social y solidaria, se puede satisfacer una aportación voluntaria con esta finalidad y obtener una constancia oficial y una reseña como resumen a partir de la inscripción y registro. 



El Congreso es podrà seguir en directe a través del Facebook de Ajedrez Pedagógico e Inclusivo, així com del Twich de Madrid Chess Academy i, posteriorment, en el canal de Youtube de CAPIEB. Ens ho expliquen a mode de presentació en el següent programa del Consejo Municipal de Participación Escolar de Xalapa.


El Congreso se podrá seguir en directo a través del Facebook de Ajedrez Pedagógico e Inclusivo, así como también del Twich de Madrid Chess Academy y, posteriormente, en el canal de Youtube de CAPIEB. Nos lo explican a modo de presentación en el siguiente programa del Consejo Municipal de Participación Escolar de Xalapa.



 




Programa resum:

Dilluns 22 / Lunes 22

12.40h (México): Prèvia
13h (México) / 20h (España): Benvinguda / Bienvenida

Escacs i matemàtiques (20h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Lorena García, Juan Luis Jaureguiberry, Esteban Jaureguízar, Luis Blasco i Mailicec Sánchez.               
 















 








Escacs i investigació educativa (22h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Felipe Hevia, Carme Saurina i Tlacaélel Hernández.

























Dimarts 23 / Martes 23

12.40h (México): Prèvia

Escacs educatius i socials I (20h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Álvaro van den Brule, César Monroy, Jorge Elgueta i Erni Vogel.

























Escacs educatius i socials II (20h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Ramon Pérez, Juan Francisco López, Steffan Löffler i Xavi Garcia Bou.



























Dimecres 24 / Miércoles 24

12.40h (México): Prèvia

Escacs i educació emocional (20h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Mónica Navarro, Fridha Melissa Becerra, María Rodrigo Yanguas i Claudia Guevara.

























Escacs didàctics I
(22h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Milagros Carmona, Alejandro Oliva i Josep Serra.

























Dijous 25 / Jueves 25

12.40h (México): Prèvia

Escacs terapèutics (20h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Juan Antonio Montero, Marco Antonio Alba i Luis Blasco.


























Aprenentatge basat en projectes (22h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Gonzalo Martínez, Javier Tello, José Alberto Morales i Víctor Juárez.

























Divendres 26 / Viernes 26

12.40h (México): Prèvia

Escacs didàctics II (20h España peninsular) amb conferències i debat a càrrec de Iván Martínez Perán, Miriam Monreal, Esteban Jaureguízar i Adriana Salazar.


























14h (México) / 21h (España peninsular) Actes de cloenda / Actos de clausura del Congreso




Agraïment i recordatori de l'entrevista a Ràdio CAPIEB


Molt honorat de participar en aquest important esdeveniment amb figures tan destacades del món dels escacs educatius, socials i terapèutics. Content de compatir taula amb dos amics com són el Ramon Pérez i el Juan Francisco López, així com també amb l'Steffan Löffler. No us el podeu perdre. Us deixo amb el meu pas pel programa de Radio CAPIEB que condueixen admirablement el José Alberto Morales i el Víctor Juárez.


Muy honrado de participar en este importante evento junto a figuras tan destacadas del ajedrez educativo, social y terapéutico. Contento de compartir mesa con dos amigos como son Ramon Pérez y Juan Francisco López, así como también con Steffan Löffler. No os lo podéis perder. Os dejo con mi paso por el programa de Radio CAPIEB que conducen admirablemente José Alberto Morales y Víctor Juárez.


Vídeo promocional:

 

 Entrevista:

dimarts, 16 de març del 2021

Punt o rebot sobre plataformes lliscants

La setmana d l'1 al 5 de març tingué lloc a l'escola la setmana cultural dedicada enguany a la sostenibilitat. A cicle superior vam conèixer més a fons les energies renovables. Les classes d'escacs les vam realitzar al gimnàs de l'escola per jugar a punt o rebot, que el grup de la Cristina prou bé coneixia del curs passat i que anteriorment ja vam presentar al bloc. En aquesta ocasió per efectuar els desplaçaments, en comptes de còrrer, vam utilitzar unes plataformes amb rodes per impulsar-nos des de terra i aprofitar l'energia cinètica per anar més ràpid. Inicialment la idea era la d'emprar patinets, però com que no en tenim a l'escola i no és recomanable portar-ne de casa ens hem decantat per aquest material. És clar que, com que no acostumem a moure'ns amb aquests artilugis, hi va haver qui va demostrar una mica més d'habilitat que no pas uns altres. Això sí, hi van haver moltes rialles i molta emoció.


Vam gaudir de desplaçaments molt disputats per fer-se amb la pilota


























La semana del 1 al 5 de marzo tuvo lugar en nuestra escuela la semana cultural dedicada en esta ocasión a la sostenibilidad. en cicle superior conocimos más a fondo las energías renovables. Las clases de ajedrez las realizamos en el gimnasio para jugar a punto o rebote, que el grupo de Cristina conoce bastante bien del curso pasado y que anteriormente ya presentamos en el blog. En esta ocasión, para efectuar los desplazamientos, en vez de correr, utilizamos unas plataformas con ruedas para impulsarnos desde el suelo y aprovechar la energía cinética para ir más rápido. Inicialmente la idea era la de usar patinetes, pero como no disponemos de ninguno en la escuela y no es aconsejable traer de casa nos hemos decantado por este material. Claro que, como no acostumbramos a movernos con estos artilugios, hubo quien demostró algo más de habilidad que otros. Eso sí, tuvimos muchas risas y emoción.



Punt o rebot sobre energies renovables


Fem un breu recordatori sobre el funcionament del joc i si voleu ampliar la informació cliqueu aquí. Dos equips situats en extrems oposats han de procurar memoritzar un tauler didàctic durant dos minuts, en aquest cas combinem unes poques peces amb icones sobre algunes energies renovables (solar, hidroelèctrica, eòlica i biomassa). Cada membre de l'equip té assignat un número com en el joc del mocador. Equidistant respecte dels dos equips es disposa un objecte, en aquest cas una pilota tova. Es formula una pregunta i es prepara en deu segons la resposta en equip. A continuació es diu en veu alta un número i les persones de cada equip que tenen assignats el número en qüestió surten a agafar la pilota. Qui l'agafa pot respondre primer, si encerta guanya un punt per al seu equip, si falla hi ha rebot i, si l'altre equip falla també es pot agafar novament el tauler, portar-lo cap a la zona de l'equip per preparar una altra vegada la resposta i retornar-lo tot seguit per poder agafar la pilota i poder respondre de nou.


Tauler didàctic sobre renovables
































Punto o rebote sobre energías renovables

Hacemos un breve recordatorio sobre el funcionamiento del juego y si queréis ampliar la información clicad aquí. Dos equipos situados en extremos opuestos han de procurar memorizar un tablero didáctico durante dos minutos, en este caso se combinan unas pocas piezas con iconos de algunas energías renovables (solar, hidroeléctrica, eólica y biomasa). A cada miembro del equipo se le asigna un número como en el juego del pañuelo. Equidistante respecto de los dos equipos se dispone un objeto, en este caso una pelota blanda. Se formula una pregunta y se prepara en diez segundos la respuesta en equipo. A continuación se dice en voz alta un número y les personas de cada equipo que tienen asignados el número en cuestión salen a por la pelota. Quien se hace con ella puede responder primero, si acierta gana un punto para su equipo, si falla hay rebote y, si el otro equipo falla también se puede coger nuevamente el tablero, llevarlo a la zona donde se encuentra el equipo para preparar otra vez la respuesta, devolverlo seguidamente y salir a por la pelota para poder responder de nuevo.


Petita galeria d'imatges i vídeos


Memoritzant el tauler didàctic (alumnes de 4t)




























Petits grups de 6è memoritzant el tauler didàctic



























Lliscant sobre el terra després de l'impuls


























Cursa per fer-se amb la pilota / Carrera para conseguir la pelota:





Resposta a una de les preguntes / Respuesta a una de las preguntas:






Cursa per retornar el tauler i fer-se amb la pilota.
Carrera para devolver el tablero y conseguir la pelota.





Emocions

























Rialles


diumenge, 7 de març del 2021

Jugades mestres XVII. La jugada de la Yaretzi

Aquest divendres dia 5 de març tancàvem la setmana cultural dedicada enguany a la sostenibilitat. Al cicle superior s'han treballat més intensament les energies renovables, mentre que a cicle inicial la reutilització, el reciclatge i, en definitiva, la bona gestió dels residus. La Carme ha dissenyat un joc fantàstic, una vegada més, per tal de conscienciar-nos més i de ser més curosos amb la recollida selectiva de residus. Sobre el tauler han estat escampades, en les files centrals, imatges de diferents tipus de deixalles. Abans de poder iniciar les hostilitats entre les peces de tots dos colors, aquestes han treballat en equip netejant el tauler i tot seguit, tota la brossa ha estat dipositada en las imatges dels contenidors corresponents.

Doncs bé, la Yaretzi, a 3rB, com podreu comprobar a continuació, ha fet una partida brillant després de fer la imprescindible neteja del tauler contaminat amb tot tipus de deixalles.


Juguen les blanques i fan escac i mat en una jugada.


















Les blanques tenen molt avantatge però, com sempre, cal rematar la partida amb escac i mat. I ara es pot aconseguir, compte en la possible sortida del rei negre capturant el peó d'h7, no s'hi val qualsevol escac! La Yaretzi ho ha sabut veure perfectament!


Th6++ (escac a la descoberta i mat)






















La torre d'f6 s'interposava en la diagonal a1-h8 entre la dama blanca i el rei negre. Al retirar-se la torre a h6 protegeix el peó d'h7 que inhabilita una possible sortida a g8 per part del rei negre i, per tant, tampoc no el pot capturar, mentre que la dama des de b2 l'amenaça. Tampoc no es pot tapar el seu escac, és mat. 


Felicitats, Yaretzi! Ho estàs fent molt bé, segueix així! Gran partida i millor rematada! Una autèntica jugada mestra!