dijous, 27 de juliol del 2017

Shogi, els escacs japonesos

Dissabte dia 22 de juliol, tingué lloc al Club Peón Negro de Barcelona, un taller de shogi, els escacs japonesos, a càrrec de membres de l'associació Shogi no Kokoro, al qual hi vaig asistir. Us en faré cinc cèntims de la jornada, doncs paga la pena conèixer aquest joc cosí-germà dels escascs i de gran tradició i antiguitat al Japó.

Disposició inicial de les peces sobre el tauler de shogi.



























Com podeu apreciar el tauler és una rectangle de 9 x 9 en el qual les caselles tenen més alçada que base i totes són monocolors. Les tres primeres files de cada oponent són determinants en el desenvolupament del joc, tal i com descobrirem en conèixer els moviments de les peces.

A l'iniciar-se el joc cada jugador disposa de 9 peons (col·locats a la tercera fila); un alfil (segona fila, a l'esquerra); una torre (segona fila, a la dreta); dos llancers (primera fila, als extrems); dos cavalls (al costat dels llancers); dos generals de plata (al costat dels cavalls); dos generals d'or (al costats dels de plata i fent costat al seu rei) i un rei (just en el centre).

Les peces tenen forma de punta d'escletxa. Tenen inserides el seu nom en grafia japonesa. Totes són monocolors, distingim les de cada bàndol per la direcció de l'escletxa. Cadascuna té una tamany diferent segons la seva rellevància, encara que al principi no s'hi aprecïi molt aquesta diferència.

L'objectiu és fer escac i mat a l'osho, és a dir, al rei. No és necessari avisar de l'escac. En cas de cometre's una jugada il·legal es perd la partida. No és gaire habitual l'empat i, en cas de produïr-se, sol disputar-se una nova partida de ràpides a fi de desempatar.

De manera força esquemàtica i ràpida expliquem tot seguit el moviment de les peces, no obstant, en cas de que tingueu dubtes o vulgueu conèixer més aquest interessantíssim joc, us en deixo més endavant l'enllaç al web de l' Associació Shogi no Kokoro, del qual n'he extret les imatges que il·lustren els moviments.

Moviment de les peces:

Peó: mou d'un en un cap endavant.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


Llancer: es mou cap endavant.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


Cavall: mou en forma d'L però tan sols dues caselles endavant.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


General de plata: es mou al seu voltant excepte als seus costats i al seu darrere.





















En cas de promocionar es converteix en general d'or.


General d'or: es mou al seu voltant excepte en les diagonals del darrere.





















No promociona.


Alfil: es mou per les diagonals, tant endavant com endarrere i tantes caselles com es vulgui.





















En cas de promocionar segueix movent-se com l'alfil i, a més a més, com el rei.


Torre: es mou per les columnes i per les files, tant endavant com endarrere i tantes caselles com es vulgui.





















En cas de promocionar segueix movent-se com la torre i, a més a més, com el rei.


Rei: es mou al seu voltant.





















No promociona.

Captura de les peces:

Totes les peces capturen tal i com es mouen. Una vegada s'ha capturat una peça es retira del tauler i passa a pertànyer al bàndol que l'ha capturat. En arribar el torn de jugada, si s'escau, es pot emprar la peça capturada en el nostre favor i situar-la en qualsevol casella lliure del tauler (en el cas del peó cal tenir present que no podem disposar-ne de més d'un en una mateixa columna), només s'ha d'orientar apuntant l'escletxa cap al rival. En cas de col·locar-la en zona de promoció cal esperar un altre torn per tal de promocionar-la, si així ho decidís el jugador en qüestió.


Promoció:

La zona de promoció és, per a cada oponent, les tres darreres files. Un cop s'hi hagi arribat amb qualsevol de les peces, excepte el rei i el general d'or, úniques que no promocionen, el jugador que ho aconsegueix decideix si promociona o no la peça: si ho fa la gira (al seu darrera hi ha la grafia corresponent al general d'or, en el cas del peó, el llancer, el cavall i el general de plata i, les que pertoquen, en el cas de la torre i de l'alfil); si no ho fa es pot fer posteriorment, si així ho decideix el jugador en qüestió, en el cas de que la torni a moure en zona de promoció.


Cal aplaudir la iniciativa del Club Peón Negro de donar-nos a conèixer aquest joc tan interessant i poc conegut entre nosaltres.


Foto de grup al Club Peón Negro (gentilesa de Sergio Vela).





















Si voleu saber-ne més i practicar el joc us deixo l'enllaç de l' Associació Shogi no Kokoro. Hi trobareu altres enllaços d'interés i diferents aplicacions, això sí, en japonès o en anglès, per jugar amb l'ordinador o bé partides online; una mica d'història; les normes més àmpliament explicades i els dies i llocs on us hi podeu adreçar perquè us n'ensenyin i pugueu practicar el joc, ho fan de manera completament desinteressada i us ho ben asseguro que també molt afablement.

Enllaç al web de l'Associacio Shogi no Kokoro.
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada