dimarts, 29 de setembre del 2020

Practica mat 1

Hem començat les classes d'escacs a l'escola desdoblant els grups. Això fa possible un òptim seguiment de l'evolució de tot l'alumnat. Hi ha grups que retornen d'aquest llarg període amb la memòria fresca i bona agilitat mental; mentre que hi ha gups on convé fer un repàs de les normes més importants del joc: l'escac, l'escac i mat i l'ofegat.


Hemos empezado las clases de ajedrez de la Escola Jaume Balmes de El Prat de Llobregat desdoblando los grupos. Esto permite un óptimo seguimiento de la evolución de todo el alumnado. Hay grupos que regresan, después de este largo periodo de confinamiento con la memoria fresca y buena agilidad mental; mientras que otros grupos necesitan repasar conceptos y normas tan importantes, los más importantes, como son el jaque, el jaque mate y el ahogado.



Imatge de portada del Practica mat 1, amb posicions d'escac, mat i ofegat.
Imagen de portada del Practica mate 1, con posicions de jaque, mate y ahogado




















El passat dimecres, a la classe de 4t A es produïen situacions ben diferents i que, a continuació, us expliquem tot seguit.


El pasado miércoles, en la clase de 4º A se produjeron situaciones muy diferentes y que, a continuación, os explicamos.



RECORDEM QUE EL REI NO ES POT CAPTURAR!! Aquesta norma passa per davant de qualsevol altra. Com que tampoc es pot posar en perill cal desfer qualsevol jugada on el rei pugui ser capturat. En cas de ser amenaçat és obligatori protegir-lo. Pensem que en qualsevol programa o bé jugant online és impossible (i si no ho proveu) fer qualsevol jugada que el deixi en perill. I si no es pot capturar, com es guanya la partida? Fent escac i mat.



¡RECORDEMOS QUE EL REY NO SE PUEDE CAPTURAR! Esta norma prevalece sobre cualquier otra. Como tampoco puede ponerse en peligro es necesario deshacer cualquier jugada que exponga al rey pudiendo ser capturado. En caso de ser amenazado es obligatorio protegerlo. Pensemos que en cualquier programa o bien jugando online es imposible (y si no lo creeis lo probais) hacer cualquier jugada que deje al rey en peligro. Y, si no se puede capturar, ¿cómo se gana la partida? Dando jaque mate.



Escac i mat / Jaque mate


Posició d'escac (rei amenaçat) i sense defensa possible per part del rei:

Posición de jaque (rey amenazado) y sin defensa posible para el rey:


- No pot escapar / No puede escapar

- No es pot tapar / No se puede tapar

- No es pot capturar la peça que fa l'amenaça / No se puede capturar a la pieza que lo amenaza


Exemple: la torre d'a6 amenaça al rei negre, que no pot escapar, no pot tapar la columna de la torre que l'amenaça ni tampoc pot capturar-la.

Ejemplo: la torre de "a6" amenaza al rey negro, que no puede escapar, no puede tapar la columna de la torre que lo amenaza ni tampoco puede capturarla.

L'Ayman va aconseguir el primer mat d'aquest curs a la classe de 4t A














Anem en compte!! Si volem guanyar partides hem de saber rematar l'aventatge assolint l'escac i mat. Cal amenaçar al rei!! I que no tingui sortida, ni pugui protegir-se tapant la columna, fila o diagonal de la peça que l'amenaci i que aquesta no pugui ser capturada. Si a un dels dos jugadors/es li correspon moure i no pot fer cap jugada s'acaba la partida, si el rei no està amenaçat s'acaba amb empat (per molta diferència que hi hagi): ofegat.


¡Atención! Si queremos ganar partidas tenemos que saber rematar nuestra ventaja consiguiendo jaque mate. ¡Es necesario amenazar al rey para conseguirlo! Y que no tenga salida, ni pueda protegerse interponiendo una pieza en la columna, fila o diagonal de la pieza que lo amenace, ni que esta pueda ser capturada. Si a uno de los dos jugadores le corresponde mover y no puede realizar ninguna jugada la partida termina, si el rey no está amenazado termina en empate (por mucha diferencia de material que haya): ahogado.


Ofegat / Ahogado


Posició on li correspon moure a un dels dos jugadors/es i, sense tenir el rei amenaçat, no pot fer cap jugada. La partida acaba amb empat: taules.


Exemple: li toca jugar a les negres, a qui només li queda el rei. Aquest no es troba amenaçat, en canvi no pot anar ni a "h2" ni "h4", caselles controlades pel cavall, tampoc es pot desplaçar per la columna "g" controlada per la dama. Com que no es troba amenaçat però no es pot moure la partida s'acaba amb resultat d'empat per ofegat, malgrat la gran diferència de material.


Posición en la cual correponde mover a uno de los dos jugadores y, sin tener el rey amenazado, no puede realizar ninguna jugada. La partida acaba en empate: tablas.


Ejemplo: le toca mover a las negras, a quien solo le queda el rey. Este no se encuentra amenazado, sin embargo no ppuede ir ni a "h2" ni a "h4", casillas controladas por el caballo, tampoco se puede desplazar por la columna "g", controlada por la dama. Como no está amenazado no puede moverse y la partida acaba, con resultado de empate por ahogado, a pesar de la enorme diferencia de material.

Aquesta posició d'ofegat es va produir a la classe de 4t A el passat dimecres














Practica mat 1

Ara podràs repassar els conceptes d'escac, escac i mat i ofegat i practicar alguns dels mats més bàsics i típics del escacs amb aquest joc kahoot que, de moment, restarà disponible fins el 8 de novembre. Hi pots jugar tantes vegades com vulguis, només has de canviar cada vegada el nom, d'aquesta manera et prepararàs per guanyar més partides fent escac i mat.

Clica, juga i practica!!



Practica mate 1


Ahora podrás repasar los conceptos de jaque, jaque mate y ahogado y practicar algunos de los mates más básicos y típicos del ajedrez con este juego kahoot que, de momento, estará disponible hasta el 8 de noviembre. Podrás jugar tantas veces como quieras, solo has de cambiar de nombre cada vez, de esta manera te entrenarás para ganar más partidas dando jaque mate.


Portada del Practica mate 1















¡Clica, juega y practica!


dimecres, 9 de setembre del 2020

Jocs kahoot transversals

Avui us portem els jocs kahoot que vam crear durant el curs passat en ple confinament davant la situació de pandèmia. Els vam compartir al bloc dins de l'espai dedicat als reptes setmanals. El primer de tots va ser el Chess Quizz 2 el dia 20 d'abril a l'entrada Posa't en escac 3, una altra versió va ser publicada també al web de l'escola. Entre totes dues versions es van arribar a disputar fins a 600 partides. Val a dir que tots aquests jocs han estat jugats en directe entre els alumnes d'iniciació del Club d'Escacs Pallejà, dins del marc de les activitats online que es van realitzar durant el confinament, de fet, el darrer de tots, va ser un petit homenatge a ells. Va ser en aquest context on va nèixer la idea de crear-los. De tots ells, tres encara no han estat publicats: el primer i els dos darrers. Tot seguit us els presento indicant els àmbits transversals que s'hi treballen, les peces que hi intervenen i l'edat de joc aproximada recomanada. Hi podreu jugar fins el 4 d'octubre, posteriorment ampliaré la data perquè estiguin sempre disponibles mentre es mantingui el seu interès.

 


Portada del Chess Quizz 8

















 

 

Hoy os traemos los juegos kahoot que creamos durante el curso pasado en pleno confinamiento dada la situación de pandemia. Los compartimos en el bloc dentro del espacio dedicado a los retos setmanales. El primero fue el Chess Quizz 2 el día 20 de abril en la entrada Posa't en escac 3, otra versión fue también publicada en el web de la escuela. Entre las dos versiones se llegaron a disputar 600 partidas. Cabe decir que todos estos juegos han sido jugados en directo entre los alumnos de iniciación del Club d'Escacs Pallejà, en el marco de las actividades online que se realizaron durante el confinamiento, de hecho, el último de todos, es un pequeño  homenaje a ellos. Fue en este contexto donde nació la idea de crearlos. De todos ellos, tres aún no han sido publicados: el primero y los dos últimos. A continuación os los presento indicando los ámbitos que se trabajan, las piezas que intervienen, así como la edad de juego aproximada recomendada.  Podréis jugar hasta el 4 de octubre, posteriormente renovaré la fecha para que estén disponibles siempre que se mantenga su interés.



JOCS KAHOOT TRANSVERSALS

 

Chess Quizz 1

 

El joc parteix amb una imatge que cal retenir i memoritzar el millor possible. A continuació hi ha una bateria de nou preguntes a partir de la imatge que ja no es podrà tornar a veure. Algunes preguntes tenen a veure amb la comprensió de conceptes com ara l'escac, l'escac i l'ofegat. Recomanat a partir de 7 anys. Joc de la dama, el rei i el peó. Aquest joc es comparteix per primera vegada.

 

El juego parte con una imagen que es necesario retener y memorizarla lo mejor posible. A continuació se sucede una batería de nueve preguntas a partir de la imagen que no podrá volverse a ver. Algunas preguntas se relacionan con la comprensión de conceptos como el jaque, el jaque mate y el ahogado. Recomendado a partir de los 7 años. Juego de la dama, el rey y el peón. Este juego se comparte por primera vez. 

 

 Chess Quizz 2

 

Deu preguntes d'escacs i matemàtiques (sumes, restes, sistema cartesià), són senzilles però la dificultat del temps fa que el joc sigui emocionant i accessible a tothom. Joc del peó. Recomanat a partir dels 5 anys. Va ser el primer joc a ser compartit i s'hi van disputar 600 partides. 

 

Diez preguntas de ajedrez y matemáticas (sumas, restas, sistema cartesiano), son sencillas pero la dificultad del tiempo hace que el juego resulte emocionante y accesible para todos. Juego del peón. Recomendado a partir de los 5 años. Fue el primer juego a ser compartido y se disputaron 600 partidas.

 

  Chess Quizz 3

 

Dotze preguntes en total d'escacs i matemàtiques (sumes, restes, sistema cartesià): quatre preguntes per a tres nivells de dificultat creixent. Joc del cavall. Recomanat a partir dels 7 anys.

 

Doce preguntas en total de ajedrez y matemáticas (sumas, restas, sistema cartesiano): cuatro preguntas para tres niveles de dificultad creciente. Juego del caballo. Recomendado a partir de los 7 años.

 

Chess Quizz 4.cat  

 

Deu preguntes d'escacs i llengua catalana (completar oracions, gramàtica, lèxic). Joc de la dama, la torre, l'alfil i el cavall. Recomanat a partir dels 7 anys

 

Chess Quizz 4.es 

 

Diez preguntas de ajedrez y lengua española (completar oraciones, gramática, léxico). Juego de la dama, la torre, el alfil y el caballo. Recomendado a partir de los 7 años. 


Chess Quizz 5.cat


Deu preguntes en total: cinc d'escacs i llengua catalana (completar oracions, gramàtica, lèxic) i cinc més d'escacs i matemàtiques (sumes, restes, sistema cartesià). Cal actuar amb molta agilitat i flexibilitat mental, doncs es van alternant les preguntes de llengua i les de matemàtiques. Joc del peó, el rei, la torre i l'alfil. Recomanat a partir dels 6 anys.


Chess Quizz 5.es


Diez preguntas en total: cinco de ajedrez y lengua española (completar oraciones, gramática, léxico) y cinco más de ajedrez y matemáticas (sumas, restas, sistema cartesiano). Se requiere actuar con mucha agilidad y flexibilidad mental, pues se van alternando las preguntas de lengua y las de matemáticas. Juego del peón, el rey, la torre y el alfil. Recomendado a partir de los 6 años.


Chess Quizz 6

 

Deu preguntes que integren simultàniament àmbits matemàtics (geometria i càlcul: figures planes; triangles i càlcul de superfícies de quadrats i de rectangles) i àmbits lingüístics (comprensió lectora, completar oracions, lèxic). Es requereix habilitat al treballar a la vegada els dos hemisferis cerebrals. Joc del cavall, l'alfil, la torre i la dama. Recomanat a partir dels 8 anys.

 

Diez preguntas que integran simultáneamente ámbitos matemáticos (geometría y cálculo: figuras planas; triángulos y cálculo de superficies de cuadrados y de rectángulos) y ámbitos lingüísticos (comprensión lectora, completar oraciones, léxico). Se requiere habilidad al trabajar a la vez ambos hemisferios cerebrales. Juego del caballo, el alfil, la torre y la dama. Recomendado a partir de los 8 años.


Chess Quizz 7



Deu preguntes en total: cinc d'escacs i llengua castellana (completar oracions, gramàtica, lèxic: paraules polisèmiques) i cinc més d'escacs i matemàtiques (sumes, restes, sistema cartesià). Són preguntes relativament senzilles, però la dificultat del temps fa que el joc sigui emocionant i accessible a tothom. Joc del peó. Recomanat a partir dels 5 anys.


Diez preguntas en total: cinco de ajedrez y lengua castellana (completar oraciones, gramática, léxico: palabras polisémicas) y cinco más de ajedrez y matemáticas (sumas, restes, sistema cartesiano). Son preguntas relativamente sencillas, pero la dificultad del tiempo hace que el juego resulte emocionante y accesible para todos. Juego del peón. Recomendado a partir de los 5 años.

 

 

Chess Quizz 8

 

Sens dubte és el joc més complexe de la sèrie i ve a ser un resum dels anteriors, a mode de cloenda de les activitats online del curs 2019-20 del Jaume Balmes. A cada pregunta li correspon una imatge diferent. Són deu preguntes en total: cinc d'escacs i llengua castellana (completar oracions, gramàtica, lèxic) i cinc més d'escacs i matemàtiques (sumes, restes, sistema cartesià, geometria). Qui s'hagi entrenat amb els reptes anteriors s'enfrontarà amb més garanties a aquest nou desafiament. Es juga amb totes les peces. Recomanat a partir dels 8 anys.


Sin duda es el juego más complejo de la serie y viene a ser un resumen de los anteriores, a modo de cierre de las actividades online del curso 2019-20 del Jaume Balmes. A cada pregunta le corresponde una imagen diferente. Son diez preguntas en total: cinco de ajedrez y lengua castellana (completar oraciones, gramática, léxico) y cinco más de ajedrez y matemáticas (sumas, restas, sistema cartesiano, geometría). Quien se haya ejercitado con los retos anteriores se enfrentará con más garantías a este nuevo reto. Se juega con todas las piezas. Recomendado a partir de los 8 años.



Chess Quizz 9

 

Joc dedicat exclusivament a la taula de multiplicar del 9. Deu preguntes variades sobre la taula del 9 a partir dels escacs. Una manera diferent, més complexa i competencial però, a la vegada, més divertida de treballar-la. Joc de l'alfil, el cavall, la torre i la dama. Recomanat a partir dels 8 anys. Aquest joc es comparteix per primera vegada.

 

Juego dedicado en exclusiva a la tabla de multiplicar del 9. Diez preguntas variadas sobre la tabla del 9 a partir del ajedrez. Una manera diferente, más compleja y competencial pero, a su vez, más divertida de trabajarla. Juego del alfil, el caballo, la torre y la dama. Recomendado a partir de los 8 años.

 

 

Chess Quizz 10

 

Joc d'escacs i llengua castellana (completar oracions, gramàtica, lèxic), petit homenatge als alumnes d'iniciació del Club d'Escacs Pallejà per tancar les activitats online del curs 2019-20. Preguntes senzilles, la dificultat del temps dona emoció i accesibilitat a tothom. Joc del cavall, l'alfil, la dama, la torre i el rei. Recomanat a partir del 7 anys. Aquest joc es comparteix per primera vegada.

 

Juego de ajedrez y lengua castellana (completar oraciones, gramática, léxico), pequeño homenaje a los alumnos de iniciación del  Club d'Escacs Pallejà para cerrar las actividades online del curso 2019-20. Preguntas sencillas, la dificultad del tiempo da emoción y accesibilidad a todos. Juego del caballo, el alfil, la dama, la torre y el rey. Recomendado a partir de los 7 años. Este juego se comparte por primera vez.


Chess Magic Quizz 1


Joc de 10 preguntes dissenyat per Juan Antonio Montero, president del Club de Ajedrez Magic d'Extremadura, en una enriquidora i profitosa col·laboració, entitat de gran prestigi internacional, especialment per la seva tasca en l'àmbit educatiu, social i terapèutic dels escacs. Cal trobar el camí més curt que pot fer un cavall per capturar els peons sense trepitjar determinades caselles. Joc del cavall. Recomanat a partir dels 6 anys.


Juego de 10 preguntas diseñado por Juan Antonio Montero, presidente del Club de Ajedrez Magic de Extremadura, en una enriquecedora y provechosa colaboración, entidad de gran prestigio internacional, especialmente por su contribución en el ámbito educativo, social y terapético del ajedrez. Hay que conducir a un caballo por los caminos más cortos para capturar a los peones que van apareciendo, eso sí, sin pisar determinadas casillas. Juego del caballo. Recomendado a partir de los 6 años.


dijous, 3 de setembre del 2020

34 cites en desconfinament i una cita a cegues


34 cites en desconfinament


El passat 30 de març, en ple confinament donada la pandèmia de la que mica en mica esperem sortir algun dia més tard o més d'hora, encetàvem l'activitat Cites confinades. Es tractava de capturar en l'ordre correcte paraules repartides en el tauler d'escacs per formar cites de personalitats rellevants més o menys conegudes de diferents àmbits, però, sobretot, d'aquells que destaquen en valors, aprenentatges, superació, ciència o bones accions socials. Avui us porto en un sol article la recopilació de totes elles. Clicant el nom de l'autor/a accedireu a l'entrada que inclou el repte i informació addicional a mode de presentació del personatge corresponent .Com a peu d'imatge he escrit la seva activitat més destacada així com el seu país d'origen. També destaco si ha estat distingit amb un premi Nobel. Al final hi trobareu una petita sorpresa, un doble repte, esteu convidats/des a una nova cita, aquesta vegada una "cita a cegues".


34 citas en desconfinamiento


El pasado 30 de marzo, en pleno confinamiento dada la pandemia de la que poco a poco esperamos salir algún dia más tarde o temprano, iniciábamos la actividad Citas confinadas. Se trataba de capturar en el orden correcto palabras repartidas en el tablero de ajedrez para formar citas de personalidades relevantes o más o menos conocidas de diferentes ámbitos, aunque, sobretodo, de aquellos que destacan por sus valores, aprendizajes, superación, ciencia o buenas acciones sociales. Hoy os traigo en un solo artículo la recopilación de todas ellas. Clicando el nombre de l'autor/a podréis acceder a la entrada que incluye el reto e información adicional a modo de presentación del personaje correspondiente. En cada pie de fotografía he escrito su actividad más representativa así como su país de origen. También destaco si ha sido distinguido/a con un premio Nobel. Al final encontraréis una pequeña sorpresa, un doble reto, estáis tod@s invitado@s a una nueva cita, esta vez  una "cita a ciegas".



1. François André-Danican Philidor

Philidor: músic i escaquista. França






2. Emili Dickinson

Dickinson: escriptora. Estats Units









3. Phiona Mutesi

Mutesi: escaquista. Uganda










4. Santiago Ramón y Cajal

Ramón y Cajal: científic. Espanya. Nobel







5. Malala Yousafzai

Yousafzai: activista social. Índia







6. Greta Thunberg

Thunberg: activista medi ambiental. Suècia







7. Garry Kaspárov

Kaspárov: escaquista i activista social. Azerbaidjan







8. Marie Curie

Curie: científica. Polònia. Nobel










9. Albert Casals

Casals: viatger i escriptor. Espanya 









10. Jane Goodall

Goodall; científica i activista medi ambiental. Regne Unit
 










11. Nelson Mandela

Mandela: activista social i estadista. Rep. Sudafricana. Nobel










12. Susan Polgar

Polgar: escaquista. Hongria









13. Marcel Duchamp

Duchamp: artista plàstic i escaquista. França










14. Jaume Sanllorente


Sanllorente: activista social i escriptor. Espanya








15. Ding Lin

Lin: escriptora. Xina









16. Georgia O'Keeffe

O'Keeffe: artista plàstica. Estats Units










17. Miguel de Cervantes

Cervantes: escriptor. Espanya











18. Emanuel Lasker

Lasker: escaquista. Alemanya













19. Lorena García

García: educadora. Espanya








20. Napoleó Bonaparte

Napoleó: estadista. França











21. Clara Wieck

Wieck: músic. Alemanya












22. Quique Setién

Setién: esportista. Espanya





23. Patrice Lumumba

Lumumba; activista social i estadista. Congo










24. Jane Addams

Addams: activista social. Estats Units. Nobel










25. Rigoberta Menchú

Menchú: activista social. Guatemala. Nobel











26. Stephen Hawking

Hawking: científic. Regne Unit











27. Damaris Abarca

Abarca: escaquista. Xile









28. Yayoi Kusama

Kusama: artista plàstica. Japó












29. Naguib Mahfuz

Mahfuz: escriptor. Egipte. Nobel












30. Francesco Tonucci

Tonucci: educador i artista plàstic. Itàllia








31. Stanley Kubrick

Kubrick: cineasta. Estats Units










32. Shirin Ebadi

Ebadi; activista social. Iran. Nobel











33. Rita Levi-Montalcini

Levi-Montalcini: científica. Itàlia. Nobel












34. Ludwig van Beethoven

Beethoven: músic. Alemanya











Cita a cegues


Captureu en l'ordre correcte les paraules per formar una cita d'un destacat personatge. Seríeu també capaços de saber o esbrinar qui va dir aquestes paraules? L'única pista que us dono és que ha estat distingit/da amb un premi Nobel. Els propers dies descobrirem la incògnita i coneixerem aquesta humil i a la vegada valuosa personalitat.



















Cita a ciegas


Capturad en el orden correcto las palabras para formar una cita de un destacado personaje. ¿Seriais capaces también de saber o de descubrir quién dijo estas palabras? La única pista que os doy es que ha sido distinguido/da con un premio Nobel. En los próximos días desvelaremos la incógnita y conoceremos a esta humilde y valiosa, a la vez, personalidad.