divendres, 9 de març del 2018

Torneig de Candidats 2018

Divendres dia 9 de novembre es va iniciar a Londres el duel, que s'albira apassionant, entre els números 1 i 2 mundials per disputar-se el ceptre escaquístic planetari. Magnus Carlsen defensa el títol davant Fabiano Caruana, que s'imposà en el passat Torneig de Candidats disputat fa pocs mesos a Berlín.


Carlsen i Caruana en roda de premsa. Fotografia extreta de Sumarium.














Des de les hores el joc i els resultats de l'italo-estadounidenc s'han enfortit i consolidat fins al punt de situar-se a tan sols tres punts d'elo per sota del geni noruec, de joc i resultats no tan sòlids darrerament. Per aquests motius s'espera un campionat molt atractiu. Geni contra portent, tal i com a qualificat el duel el gran Leontxo García.


Les paraules de Caruana prometen emocions fortes: "Serà un combat cop a cop, com si fos boxe".


La primera ronda no ha decebut ningú. Carlsen, amb negres, va sorprendre tothom amb una defensa siciliana. Jugà magistralment l'obertura i va tenir opcions de victòria, mantenint la iniciativa en tot moment gràcies a un joc agressiu que va forçar fins a l'extrem les anàlisis i els càlculs de Caruana, a escassos segons de perdre per temps. Malgrat tot es va poder defensar èpicament i el noruec no va saber rematar el seu bon treball. Després de set hores i 115 jugades de lluita titànica s'enfrontaran novament aquesta mateixa tarda (16h hora espanyola). Carlsen jugarà amb blanques, ens tornarà a sorprendre?


Podeu veure la partida i les anàlisis de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/09/media/1541785411_142918.html?rel=mas


Instants inicials de la primera partida. Foto: WORD CHESS


















La segona ronda ha estat menys intensa però igualment d'allò més interessant. Aquesta vegada ha estat Caruana qui ha sorprès Carlsen a l'obertura i li ha tret 50 minuts de rellotge, fet insòlit en el noruec. Ha tingut la iniciativa però poc marge com per pressionar més al gran campió i, després de tres hores, s'han firmat les taules. Això sí, ha salvat un primer "ensurt" inicial a la primera jornada i ha demostrat una gran preparació, a més a més de talent, per enfrontar-s'hi.


Caruana ha sorprès Carlsen a l'obertura. Fotografia extreta de chessbase.
















Podeu veure la partida i les anàlisis de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/10/media/1541868956_419557.html?rel=mas


La tercera ronda ha esdevingut, per ara, la menys interessant de les tres partides disputades. S'ha repetit una línia de siciliana semblant a la de la primera partida. Relativament ràpid s'han produit diversos canvis de peces arribant a un final força igualat on Carlsen ha pres la iniciativa i un petit marge d'avantatge, però Caruana ha sabut neutralizat-lo sense els patiments de la primera partida. Podeu veure-la i llegir els comentaris de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/12/media/1542039835_831127.html


La quarta ronda ha tingut, per ara, la partida més breu en temps i jugades. Carlsen ha plantejat una obertura anglesa. Hores abans circulà per youtube un vídeo de dos minuts on apareixia Caruana i el seu equip preparant el matx contra el noruec. En ell s'hi podia observar una captura de pantalla amb un llistat de les obertures que suposadament estudiaven. S'han plantejat diferents conjectures sobre el vídeo i la seva posterior retirada, així com el plantejament conservador del campió en aquesta partida. En qualsevol cas l'anècdota fa pujar algun grau més l'interès per aquest títol tan igualat fins el moment.


Captura de pantalla del vídeo publicat a youtube (extreta d'El País).












La cinquena ronda h
a resultat molt interessant. Caruana s'ha mostrat més original i agressiu en l'obertura, però Carlsen ha replicat brillantment i sense gaire necessitat d'emprar en excès el rellotge. Podeu veure-la i llegir els comentaris de Leontxo García en el següent enllaç:

https://elpais.com/elpais/2018/11/15/media/1542304144_350320.html?rel=mas


La sisena ronda podeu seguir-la en directe, a partir de les 16h (hora espanyola), clicant el logo oficial del torneig:


Retransmissió en directe. World chess (anglès)














Podeu seguir-la en directe també per chess24 clicant l'excel·lent vinyeta del genial Wadalupe:

Retransmissió en directe. chess24 (espanyol)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada