dissabte, 5 de juny del 2021

Gimcana de reptes transversals

Acabat el nostre concurs de reptes mensuals hem estat gaudint aquests darrers dies d'alguns d'ells mitjançant una modalitat contrastadament diferent. Els hem inclós en un joc per equips, una gimcana realitzada durant les nostres classes d'escacs a cicle mitjà. 


Grup de 3r B disputant la gimcana















Finalizado nuestro concurso de retos mensuales hemos disfrutado estos últimos días de algunos de ellos mediante una modalidad contrastadamente diferente. Los hemos incluido en un juego por equipos, una yincana realizada durante nuestras clases de ajedrez en ciclo medio.


Equip de 3r A durant el joc














Hem emprat quatre dels reptes transversals, que combinen els escacs amb la llengua i les matemàtiques. Els hem distribuit en sobres que contenien el tauler didàctic amb l'enunciat, repartits en tota l'amplada del pati. Cada equip necessitava disposar d'un llapis per donar les respostes. En cas de superar el reptes s'aconseguien dues imatges de la seqüència del mat de l'escala presentat recentment al bloc. Després de superar els quatre reptes i comptar amb les vuit imatges del mat guanyava el joc l'equip que muntava primer i en l'ordre correcte la seqüència completa.


Equip de 4t A just després d'obrir un dels sobres















Hemos utilizado cuatro de los retos transversales que combinan el ajedrez con la lengua y las matemáticas. Los hemos distribuido en sobres que contenían el tablero didáctico con el enunciado, repartidos en toda la amplitud del patio. Cada equipo necesitaba disponer de un lápiz para dar las respuestas.  En caso de superar los retos se conseguían dos imágenes de la secuencia del mate de la escalera, presentado recientemente en el blog. Después de superar los cuatro retos y contar con las ocho imágenes del mate ganaba el equipo que montaba primero y en el orden correcto la secuencia completa.


Equip de 3r B procurant ordenar la seqüència del mat de l'escala





















Els reptes


Mates 1


Indica quin cavall captura amb dos salts seguits els números que, sumats entre si, donen com a resultat el valor més elevat. Escriu la suma i el seu resultat.



















Indica qué caballo captura con dos saltos seguidos los números que, sumados entre sí, dan como resultado el valor más elevado. Escribe la suma y su resultado.


Llengua 1


Captura amb la torre, sense passar més d'una vegada per una mateixa casella i en l'ordre correcte, les paraules de la dita del mes de desembre. Traça amb línies el recorregut que fa i escriu la dita a un costat.




















Captura con la torre, sin pasar más de una vez por una misma casilla y en el orden correcto, las palabras del dicho popular del mes de diciembre. Traza con líneas el recorrido que describe y escribe a un lado el dicho.


Mates 2


Captura tres números amb tres moviments seguits de la dama. Fes operacions entre ells de manera que, la combinació, doni com a resultat el valor que falta en el tauler.




















Captura tres números con tres movimientos seguidos de la dama. Haz operaciones entre ellos de manera que, la combinación, de como resultado el número que falta en el tablero.


Llengua 2


Captura amb cadascun dels alfils sense passar més d'una vegada per una mateixa casella i sense travessar el bosc ni l'estany, les dues dites de la primavera. Traça amb línies de colors diferents el recorregut que fan i escriu a un costat totes dues dites.















Captura con cada alfil, sin pasar más de una vez por una misma casilla y sin cruzar el bosque ni el lago, los dos dichos populares sobre la primavera. Traza con líneas de diferente color el recorrido que describen y escribe a un lado los dos dichos. 


Prova final / Prueba final


Després de solucionar tots els reptes cal ordenar la seüència de jugades del mat de l'escala. Recordem que cada vegada que se'n soluciona un es fa entrega de dues de les imatges. Guanya el joc l'equip que aconsegueix ordenar primer en l'ordre correcte la seqüència completa.


Seqüència de les vuit imatges ja ordenades del mat de l'escala.
Secuencia de las ocho imágenes ya ordenadas del mate de la escalera. 















Después de solucionar todos los retos se debe ordenar la secuencia de jugadas del mate de la escalera. Recordamos que cada vez que se soluciona uno se hace entrega de dos de las imágenes. Gana el juego el equipo que consigue ordenar primero y en el orden correcto la secuencia completa.


Galeria d'imatges i vídeos


Comença el joc!





Equip de 3r B llegint un dels reptes















Equip de 3r A intentant ordenar la seqüència del mat de l'escala















Atenció i concentració















Equip de 4t B tractant de resoldre un dels reptes















Diàlegs i raonaments (equip de 4t B)















Emocions, diversió i aprenentatge





Equip de 4t A tractant de resoldre un dels reptes















L'equip de la Jinan, la Romaissae i el Jordi es van entendre molt bé







Prova final







Equips de 4t B durant la gimcana realitzada amb tot el grup classe
























Equip de 4t B tractant d'ordenar la seqüència del mat de l'escala


























Equip de 3r B procurant ordenar la seqüència del mat de l'escala








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada